SARAJEVO

Kravić: Za efikasnije zdravstvo potreban drugi način finansiranja

Posebno je ponosan i na projekt uspostavljanja pedijatrijske službe, što će omogućiti rasterećenje drugih pedijatrijskih službi na području KS

Kravić: Neodrživ način finansiranja

Fena

14.10.2018

Direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Zlatko Kravić smatra da je način koji se trenutno primjenjuje u Federaciji Bosne i Hercegovine za finansiranje zdravstva neodrživ te da bi, ako se tako nastavi, za pet godina mogao biti u kolapsu.

- Moramo što prije prijeći na drugi način finansiranja da bi funkcioniranje zdravstva bilo efikasnije i bolje - kazao je.

S tim u vezi spomenuo je projekt javno-privatnog partnerstva kojim je Opća bolnica dala pod zakup kapacitete koje trenutno ne koristi, a zarađeni novac usmjerava za obnavljanje opreme.

- Osim prostora, dali smo pod zakup i usluge (sterilizacija, osoblje operacione sale, hrana za pacijente, vešeraj). Sve to se naplaćuje. To je omogućilo Općoj bolnici da zaradi milion i 700.000 KM, a taj novac se koristi za nabavku aparata i opreme - kazao je za Fenu.

Posebno je, ističe, ponosan i na projekt uspostavljanja pedijatrijske službe, što će omogućiti rasterećenje drugih pedijatrijskih službi na području Kantona Sarajevo (KCUS i domovi zdravlja).

- Pedijatrija se trenutno radi. Kadar ćemo osigurati iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, iz oblasti gdje postoji dobro organizirana pedijatrijska služba i višak kadra - naglasio je.

Kao jednu od aktivnosti menadžmenta Opće bolnice istaknuo je i rekonstrukciju porođajnog odjeljenja, što će rezultirati novim porođajnim salama i novom operacijskom salom namijenjenom za tzv. brze porode (hitna sekcija).

Direktor Kravić podsjeća da menadžment i zaposlenici Opće bolnice, zahvaljujući donatorima i vlastitim naporima, kontinuirano rade na poboljšanju uvjeta za boravak pacijenata i rada zaposlenika.

- U ovoj godini realiziran je projekt 'utopljavanja' bolnice kojim je ostvarena značajna energijska efikasnost. Ugradnjom novih prozora na neboderu i objektu do njega postignuta je ušteda u energiji za više od 20 posto - naglasio je. Dodaje i najnoviji sistem za sterilizaciju te lasersku tehnologiju.

Podsjetio je da je, uz nabavku nove opreme za radiološku dijagnostiku, renoviran i prostor. Nabavljeno je i 130 novih bolesničkih kreveta, a zahvaljujući tome, bit će ugodnije liječenje za ležeće pacijente, a osoblju će biti olakšan rad.

Opća bolnica 'Prim dr. Abdulah Nakaš' ranije ovog mjeseca nabavila je i novi aparat za magnetnu rezonancu (MRI) i CT aparat, a za sredinu oktobra planirano je puštanje u rad i nove Gama kamere.

U okviru Opće bolnice otvorena je i Dnevna bolnica za opservaciju pacijenata, opremljena s osam novih kreveta i modernom opremom za praćenje vitalnih funkcija pacijenata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.