SMILJEVIĆI

Efendić želi izmjestiti deponiju, Babić tvrdi da je to nemoguće

Smiljevići su jedina lokacija u Kantonu na koju se može odlagati otpad, rekao Babić , „Rad“ nije taj koji vrši pregovore o izmještanju, kaže Ramić

Prečistač otpadnih voda na deponiji u Smiljevićima još nije u funkciji

Piše: A. TABAK

4.1.2019

Problem gradske deponije u Smiljevićima koja godinama zadaje glavobolju stanovnicima mjesne zajednice Zabrđe i okolnih naselja bio je tema i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad. Tom prilikom načelnik ove općine Semir Efendić (SDA) kazao je kako bi, umjesto ogromnih ulaganja u sanaciju, cilj preduzeća „Rad“, s Selimom Babićem (SDA) na čelu, trebao biti izmještanje deponije.   

Veći troškovi 

Efendić je istakao da je preduzeće koje upravlja deponijom dužno postrojenje dovesti u stanje ekološke prihvatljivosti te sistem voda staviti pod kontrolu.

- Nadam se da će osnivač i preduzeće „Rad“ uložiti novac te dovesti deponiju ured ili u suprotnom da traže drugu lokaciju za deponiju – kazao je Efendić.

Vijećnik Sanjin Saračević (SDP) kazao nam je da su od načelnika tražili da u budžetu za narednu godinu izdvoji 500.000 KM za uređenje deponije, ali da je to odbijeno.

- Nije uredu da u obnovu zgrade Općine bude uloženo 950.000 KM, a da se ništa ne da za deponiju. To znači da je Općina zaboravila na mještane koji žive u blizini – rekao je Saračević.

S druge strane, portparol preduzeća „Rad“ Mirza Ramić istakao je da oni nisu vlasnici deponije, već Kantonalno Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, te da odluku o izmještanju ne može donijeti njihovo preduzeće.

- To mora biti dogovor viših struktura koje će donijeti odluku da se ta deponija premješta ili da se u nju uloži novac. „Rad“ nije taj koji vrši pregovore o izmještanju, to bi se trebalo voditi na kantonalnom, odnosno federalnom nivou. Ali, suština je da bi ta deponija onda iziskivala daleko veće troškove – rekao je Ramić.

Da je izmještanje deponije s trenutne lokacije nemoguća misija, kazao je za „Avaz“ Fuad Babić, inžinjer koji godinama radi na deponiji. Naglasio je da to ne dolazi u obzir nikako.

Sanitarno odlaganje

To je nemoguće jer je to jedina lokacija u Kantonu na koju se može odlagati otpad. Deponija je uređena po svim principima sanitarnog odlaganja i ona radi na besprijekoran način. Prečistač otpadnih voda još ne radi, ali na dobrom smo putu da se taj problem riješi – naglasio je Babić.

Babić: Graditi kuću uz deponiju je van pameti 

Budući da su brojni građani novogradskih naselja protestirali i tražili da se riješi problem deponije, Babić kaže da je to sasvim druga priča.

- Graditi kuće uz ogradu bilo koje deponije u svijetu je van svake pameti. To su uglavnom sve bili bespravni objekti koji su legalizirani – rekao je Babić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.