PREDMET KASA

Određen pritvor Krautblattu i Juretić, ostalim ugostiteljima mjere zabrane

Zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza te mogućeg ponavljanja krivičnog djela, Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor osumnjičenima za utaju poreza i računarske prevare u predmetu "Kasa"

Općinski sud u Sarajevu. Arhiv

Avaz.ba

25.3.2019

Zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza te mogućeg ponavljanja krivičnog djela, Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Olegu Krautblattu i Ines Juretić, osumnjičenima za utaju poreza i računarske prevare u predmetu "Kasa". 

Tužilaštvo je kazalo da su osumnjičeni pokazali posebnu upornost u činjenju krivičnih dijela. 

Osumnjičeni Krautblatt i Juretić, tačnije bivši direktor i sadašnja direktorica firme "Inspirit" d.o.o., osobe su koje su iznajmljivale softverski program "Inspirit Gastro", koji je omogućio da se Poreznoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa i zbog toga je za njih predložen pritvor. 

Specijalizirani program je napravljen po principu "kratkog i dugog klika". To znači da, ukoliko osoba koja želi isprintati fiskalni račun za prodaju proizvoda pomoću "dugog klika", odnosno zadržavanja tipke, čini prihode nevidljivima, iako je inspektorima izgledalo sve prema zakonu. 

Za ostale osumnjičene u ovom predmetu Nedžada Rašidagića ("Metropolis"), Edina Vretu ("Kibe Mahala"), Željka Ljubasa ("Luka"), Nejru Ibrović ("Montana") i Šaćira Čedića ("Vatra") određene su mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima. 

Uhapšeni u akciji "Kasa", koja je provedena prošle sedmice u saradnji SIPA-e i Tužilaštva Kantona Sarajevo, terete se za utaju poreza, tačnije da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, da su promet umanjivali i na osnovu toga pravili lažne porezne prijave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.