ISTRAGA

Konaković: Reakcija Skake neprimjerena, Grad Sarajevo je dužan dati detaljan odgovor

Avaz.ba

1.4.2019

Skupština Kantona Sarajevo (KS), s predsjedavajućim Elmedinom Konakovićem na čelu, ranije je zatražila detaljne informacije o utrošenim sredstvima za organizaciju Evropskog olimpijskog festivala za mlade EYOF-a 2019, na što je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka odgovorio da je "najlakše kritizirati i prozivati iz parlamentarne hladovine".

Grad Sarajevo, koji je zajedno sa Istočnim Sarajevom bio organizator EYOF-a, još nije dostavio podatke o utrošenim sredstvima. Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je za portal Novi.ba još jednom ponovio da je Kanton Sarajevo u organizaciji EYOF-a 2019 učestvovao sa čak 5 miliona KM te da imaju puno pravo da traže dokaze o tome kako je taj novac potrošen.

Reakciju gradonačelnika Skake ocijenio je "zaista neprimjerenom" i kazao da još ne reagira na nju jer nije istekao rok u kojem bi Grad Sarajevo trebao dati detaljan odgovor i informacije.

- Ne želim dalje komentirati dok Grad Sarajevo ne odgovori. Grad je dužan zvanično odgovoriti i nadam se da će to shvatiti gradonačelnik Skaka, koji bi trebao adekvatno tretirati ovu situaciju - kazao je Konaković.

Gradonačelniku Sarajeva je poručio da se treba uozbiljiti i proslijediti odgovor na to koliko je plaćen smještaj učesnika EYOF-a, jer, zapitao se Konaković, kako je moguće da smještaj za 1.500 ljudi košta 2,5 miliona KM.

- Ja imam i drugu dimenziju te priče, vodio sam košarkaški savez i znam koliko koštaju pansioni u tom hotelu gdje su učesnici odsjedali. Zato mi je sve to nelogično i očekujemo da gradonačelnik poštuje institucije BiH, prije svega Skupštinu KS - rekao je Konaković, dodajući da će nekada dobiti odgovore, koliko god ih izbjegavali te da je sigurno da će cijeli slučaj i dalje budno pratiti.

Za informacije o tome da se sada u slučaj provjere organizacije EYOF-a uključila i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), predsjedavajući Skupštine KS kaže da je o tome čuo iz medija, ali da ih lično ne može potvrditi te da ne zna jesu li tačne i provjerene.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.