NOVOST

Za poticaj poljoprivrednicima u Kantonu Sarajevo izdvojeno 4,3 miliona KM

Poticaje će, u skladu sa propisanim uvjetima, dobiti farme krava, teladi, junica, ovaca, piladi, proizvodnja vune, organizirani otkup mlijeka, uzgoj pčela, uzgoj žitarica, heljde, ljekovitog bilja, krompira i drugog povrća

Vlada KS: Nove investicije. Arhiv

Fena

15.4.2019

Na prijedlog Ministarstva privrede KS, Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o iznosima novčanih poticaja i minimalnim uvjetima za investiranje poljoprivrednim proizvođačima na području Kantona Sarajevo.

Kako je istakao ministar privrede Haris Bašić, pripremi te odluke prethodila je široka i intenzivna javna rasprava na kojoj je učestvovalo 160 poljoprivrednih proizvođača, predstavnici sarajevskih općina, resornog kantonalnog ministarstva i Zavoda za poljoprivredu FBiH.

- Okupili smo sve zainteresirane na jednom mjestu, nakon dugo godina uz lično prisustvo ministra privrede, te obavili zaista konstruktivne i korisne konsultacije kako bi 4,3 miliona KM, koliko je u budžetu za ovu namjenu planirano, najbolje rasporedili i utrošili. Čuli smo iskustva poljoprivrednika, njihove probleme, ideje i sugestije, upute struke i vjerujem da smo napravili dobar model podrške - naglasio je Bašić.

Uvažavajući iskazane potrebe, ove godine su poticaji povećani za 650.000 KM u odnosu na prethodnu godinu, što je doprinijelo zadovoljstvu poljoprivrednika.

Poticaje će, u skladu sa propisanim uvjetima, dobiti farme krava, teladi, junica, ovaca, piladi, proizvodnja vune, organizovani otkup mlijeka, uzgoj pčela, uzgoj žitarica, heljde, ljekovitog bilja, krompira i drugog povrća.

Poticaji su namijenjeni i poljoprivrednicima u voćarskoj proizvodnji za zasade krošnjastog i jagodičastog voća, oraha, lješnika i uzgoj gljiva.

Osim tih izdvajanja, u spomenutim sredstvima predviđena je podrška za izgradnju i rekonstrukciju potrebnih pratećih objekata, plastenika, štala, nabavku opreme, kao i za edukaciju poljoprivrednika.

Način i rokovi prijave također su definirani spomenutom odlukom koja će u integralnoj formi biti objavljena na stranici Ministarstva privrede KS, saopćeno je iz Pres-službe KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.