SARAJEVO

U Olimpijskom muzeju obilježene godišnjice Olimpijade '84. i EYOF-a

Olimpijski muzej baštini zaostavštinu iz februara 1984., kada je cijeli svijet svjedočio sposobnosti grada da uspješno iznese veliki svjetski događaj

Fena

10.2.2021

Obilježene godišnjice sjećanja na dvije velike sportske manifestacije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

U Olimpijskom muzeju u Sarajevu obilježene su godišnjice sjećanja na Zimske olimpijske igre '84. i EYOF 2019., dvije velike sportske manifestacije.

Učesnici su naglasili da u glavnom gradu Bosne i Hercegovine još živi duh olimpizma. Prijatelji sugerišu da je Sarajevo i dalje sposobno za organizaciju velikih svjetskih sportskih događaja, rečeno je.

Gradonačelnik Abdulah Skaka je kao primjer naveo da je EYOF 2019. pripremljen za svega dvije godine i da su na tom putu uspješno prevaziđene sve prepreke iako je 2017. izgledalo kao nemoguća misija.

Podsjećajući da je organizator bio i grad Istočno Sarajevo, Skaka naglašava da su februara 2019., na otvorenju najvećeg sportskog događaja nakon Olimpijade '84., odaslane najljepše slike u Evropu i šire o duhu sporta, olimpizma i multikulturalnosti Bosne i Hercegovine.


Imamo razloga za sjećanje

Direktor EYOF 2019. Senahid Godinjak naglasio je gradonačelnikovu ulogu u organizaciji EYOF-a. Njegovo je mišljenje da Abdulah Skaka, kojem uskoro ističe mandat, zaslužuje da nikad ne bude zaboravljen zbog velike uložene energije u uspjeh tog projekta.

Učesnicima se obratio i predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Marijan Kvesić rekavši da sjećanje na Sarajevsku olimpijadu '84., ali i na EYOF, uvijek može biti kvalitetna priča.

Olimpijski muzej baštini zaostavštinu iz februara 1984., kada je cijeli svijet svjedočio sposobnosti grada da uspješno iznese veliki svjetski događaj.

- Imamo razloga za sjećanje na ove dvije velike manifestacije - zaključio je Kvesić.

Velike svjetske Zimske olimpijske igre u Sarajevu održane su februara 1984. godine.


Novo buđenje olimpizma

Za potrebe takmičenja su izgrađeni brojni sportski tereni na obližnjim planinama, ali i drugi potrebni sadržaji u gradu.

Sarajevo je tada bilo sporstki centar svijeta i ugostilo je brojne internacionalne reprezentacije, a duh i pozitivna energija kojom se grad pripremao i odisao za cijelo vrijeme Olimpijade ostaju u historiji njegovih zvjezdanih trenutaka.

Februara 2019. godine održan je Evropski olimpijski festival za mlade - EYOF 2019.

U zajedničkoj realizaciji s gradom Istočno Sarajevo, to je bilo novo buđenje olimpizma i pokazatelj sposobnosti za organizaciju internacionalnih zimskih sportskih najtecanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.