HRABAR INTELEKTUALAC

Umro profesor Filozofskog fakulteta UNSA Zvonimir Radeljković

Aktivno je bio prisutan u javnom životu Sarajeva i Bosne i Hercegovine

Prof. dr. Zvonimir Radeljković. ARHIV

A. K. / Fena

24.2.2021

Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu saopćio je da je jučer u Sarajevu preminuo Zvonimir Radeljković, nekadašnji dugogodišnji profesor ovog fakulteta, u 78 godini.

Prof. dr. Zvonimir Radeljković rođen je u Tuzli, 26. oktobra 1943. Studirao je i 1967. diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na studijskoj grupi Anglistika-Germanistika. Magistrirao je na Univerzitetu Indiana (Bloomington, IN, USA) 1969. godine.

Doktorirao je 1975. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu s disertacijom Toroov značaj u utemeljenju američke književne tradicije. Preminuo je u Sarajevu 23. februara 2021. godine.


Profesor emeritus

Predavao je više decenija anglosaksonsku civilizaciju, modernu englesku književnost, te kolegije iz američke književnosti devetnaestog i dvadesetog stoljeća, na dodiplomskom, i savremenog američkog romana, na postdiplomskom studiju. Nakon penzionisanja, 2013. godine dodijeljena mu je titula professor emeritus Univerziteta u Sarajevu.

U svojim proučavanjima bavio se američkom, ali i engleskom književnošću i kulturnom historijom o čemu je objavio dvije knjige eseja i stotinjak članaka i studija u časopisima i naučnim edicijama, od čega dvanaest na engleskom jeziku. 


Borio se za slobodu mišljenja

Aktivno je bio prisutan u javnom životu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, regiona jugoistočne Evrope, ali i drugih dijelova svijeta, ne samo kao ugledni univerzitetski nastavnik i istaknuti naučni radnik, nego i kao pošten i hrabar intelektualac, koji se u svojim javnim istupima dosljedno borio za slobodu mišljenja i javne riječi, te isticao potrebu za univerzalnom zaštitom ljudskih prava.

Ogromna praznina

- U svima nama na Odsjeku za anglistiku, ali i cijelom Filozofskom fakultetu i Univerzitetu u Sarajevu, ostaje ogromna praznina, osobito generacijama njegovih nekadašnjih studenata, mnogobrojnih kolega i prijatelja. Ali i divne uspomene na plemenitog čovjeka i profesora s kojim smo imali sreću i čast da provedemo lijepe decenije zajedničkog akademskog života i rada - navodi se u saopćenju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.