ILIDŽA

Traži se novo mjesto za izgradnju osnovne škole u naselju Stup

Ako počne izgradnja zgrada na prvobitnoj mjestu onda će biti sve jasno, kaže Marić

Piše: A. Na.

11.5.2021

Idejni projekt koji je uradio Arhitektonski fakultet. PRINTSCREEN

Od izgradnje osnovne škole u ilidžanskom naselju Nukleus Stup, kako trenutno stvari stoje, nema ništa! Problem neizgradnje na sjednicama Skupštine KS do sada je nekoliko puta potencirao šef Kluba zastupnik SBB-a Zvonko Marić. Međutim, s obzirom na to da nikada nije dobio odgovor od nadležnih, početkom marta postavio je zastupničko pitanje.




Uništiti igralište

- Poznato je da je u naselju Nukleus Stup, Regulacionim planom predviđena izgradnja OŠ. Međutim, vidljivo je da se sa realiziranjem onoga, što je ozakonjeno RP, odugovlači. Neobjašnjivo je da se na tom planu nista konkretno ne poduzima. Vrijeme prolazi, a spekulacije se umnožavaju - naveo je Marić.

Prema njegovim riječima, u predizbornom vremenu, aktuelni načelnik je obećao realiziranje ovog kapitalnog projekta.

- Sada se pominje promjena lokacije, zbog postojanja neriješenog imovinskog pitanja na prvobitnoj lokaciji, ali se ne radi nista da bi se spor riješio. No, postoji bojazan stanovnika da će se eventualna izgradnja škole desiti na igralištu, za koje su opremu osigurali američki ambasador Thomas Miller i njegova supruga. Ukoliko bi se desilo da se uništi to igralište, to bi bilo protumačeno kao diplomatski skandal - ističe Marić.

Kako ističe, treća moguća lokacija je na mjestu gdje je predviđen park. Mišljenja je da bi to bilo potpuno suludo,jer bi i bez tog sadržaja u naselju, bile pretpostavke za Geto, bez mogućnosti da se ubudućnosti nešto popravi.

Marić: Predviđeno Regulacionim planom. AVAZ

Nepoznat rok

- Ako se desi da u dogledno vrijeme počne izgradnja stambenih zgrada na prvobitnoj lokaciji, gdje je RP predviđena izgradnja škole, onda će biti potpuno jasno, zbog čega se odugovlačilo sa gradnjom škole - naglasio je Marić.

Ilidžanski načelnik Nermin Muzur kazao je da je lokacija koja je prema RP Stup Nukleus planirana za izgradnju osnovne škole pod “sudskom privremenom zabranom otuđenja i opterećenja nekretnina” sa nepoznatim rokom skidanja, što je dodatna neizvjesnost i same eksproprijacije, u cilju izgradnje škole.

Muzur: Problem eksproporacije. AVAZ

Novo rješenje

Prema riječima načelnika Muzura građani su u nekoliko navrata potpisivanjem peticije i dostavljanjem prijedloga za iznalaženje nove lokacije pokazali bitnost izgradnje škole.

-Mi ćemo u što kraćem roku pokušati naći rješenje po ovom pitanju jer je opredjeljenje Općine Ilidža što prije započeti izgradnju škole na području MZ Stup II” - rekao je Muzur.

Skupština KS martu 2018. godine donijela odluku o izgradnji škole koja bi nosila naziv "XI osnovna škola". Zanimljivo je i to da je idejni projekt za OŠ izradio Arhitektonski fakultet.Međutim, zbog problema sa zemljištem nije poznato je li ovo konačna verzija objekta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.