ALARMANTNO

Očajni građani mole inspekciju za pomoć, boje se zaraznih bolesti

Provođenje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije je obavezno

Problem s najezdom žohara uočen je i u centru grada. Avaz

Piše: A. Nalo

2.7.2021

Zbog toga što kantonalne, gradske i općinske vlasti te nadležne institucije ne rade svoj posao kako treba, a koji je itekako dobro plaćen novcem građana, uplašeni i ogorčeni stanovnici Sarajeva sve više pomoć traže od Kantonalne uprave za inspekcije poslove (KUIP) Sarajevo kada su u pitanju gorući problemi, kao što su najezda zmija, žohara...

Nažalost, to je postala svakodnevna slika u centru grada, starom dijelu...


Brdarić: Obavezna kontrola. Avaz

Veća reprodukcija


Vildana Brdarić, portparol KUIP-a, potvrdila je za „Avaz“ da je ova institucija u proteklom periodu zaprimila veći broj prijava građana zbog povećanog broja zmija i žohara. Inače, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, obavezno je provođenje preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području KS.

- Proljetna sistematska deratizacija javnih površina je provedena, ali sistematska dezinsekcija zakonom nije predviđena te se, osim preventivne, izvodi interventna, odnosno protuepidemijska, kada se procijeni da postoje opravdane indikacije za njeno provođenje. Dolazak toplog vremena pogodovao je biološkom ciklusu i većoj reprodukciji insekata čiji broj se treba držati na adekvatnom nivou zbog svih štetnosti koje oni kao prijenosnici bolesti mogu prouzrokovati - ističe Brdarić.


Obavezna dezinfekcija

Prema njenim riječima, sanitarni inspektori će narednih dana intenzivno na terenu kontrolirati privredne subjekte kako bi utvrdili jesu li proveli dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

- Uklanjanje zmija je komercijalna usluga koja nije zakonom propisana te sanitarna inspekcija nije nadležna za ovu vrstu prijava. Apeliramo na općine, kao jedinice lokalne samouprave, ali i Gradsku upravu da se aktivno uključe u rješavanje novonastale situacije, s ciljem zaštite zdravlja stanovništva - rekla je Brdarić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.