REAKCIJE

Zavod za izgradnju KS već tri godine ne sanira klizišta u Novom Gradu iako im je prebačeno 300.000 KM

Najviše polemike među vijećnicima bilo je oko sanacije klizišta u ulici Vladimira Preloga

Klizište u ulici Vladimir Prelog. Arhiv

Piše: A. Na.

4.10.2021

Zavod za izgradnju KS već tri godine ne sanira klizišta u Novom Gradu iako im je prebačeno 300.000 KM, rečeno je to na sjednici OV Novi Grad. Najviše polemike među vijećnicima bilo je oko sanacije klizišta u ulici Vladimira Preloga. Načelnik Semir Efendić istakao je da Općina nikada nije sanirala niti jedno klizište, te da sva klizišta u KS sanira Zavod za izgradnju KS, kako u Novom Gradu, tako i u svim općinama.

 

Poštovati prioritete

Dodao je da je Zavod prije tri godine prestao raditi sanaciju svih klizišta, Općina Novi Grad im je tada prebacila 300.000 KM za sanaciju vrlo ozbiljnih klizišta, koje oni iz nekih razloga ne saniraju. 

- Tvrdili su tri godine da više neće raditi sanaciju klizišta, a onda se odjednom pojavljuju sa zahtjevom da Općina da odobrenje da oni saniraju jedno klizište, klizište u ulici Vladimira Preloga, pri tome ne pominjući uopće klizišta koja smo ranije ugovorili i za koja smo im prebacili novac. Mi apsolutno ne sporimo da oni saniraju i to klizište, ali smo sve vrijeme tražili i tražimo od njih, da saniraju i druga klizišta, da idu redom prioriteta, mi imamo više od 100 registrovanih klizišta, za sanaciju tri klizišta imamo potpisane ugovore s njima. Oni treba da saniraju klizišta, a ne mi, neka saniraju i ovo klizište u ulici Vladimira Preloga i mi ćemo im u tome pomoći, ali ne mogu ignorisati i ostala klizišta, koja imamo na području Novog Grada - naglasio je načelnik Semir Efendić.

Ubrzati radove

Nako rasprave, jednoglasno je usvojena inicijativa da se od Zavoda za izgradnju KS zatraži, da po hitnom postupku, ubrza sanacije klizišta po prioritetima, onako kako struka procjenjuje, te da Općina Novi Grad i Služba CZ Kantona Sarajevo obezbijede sredstva za tu namjenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.