REZULTATI RADA

Prof. dr. Gavrankapetanović: Ovo što je uradila naša bolnice je čudo i ponosan sam

Timskim radom, iskustvom starijih kolega i entuzijazmom mlađih uspjeli smo pružiti sveobuhvatno i pravovremeno liječenje pacijenata, kaže dr. Šubo

Piše: E. Maslo

22.12.2021

S konferencije za medije. Avaz

Dr. Anela Šubo, šefica Covid tima u Općij bolnici "prim. dr. Abdulah Nakaš" na današnjoj konferenciji za medije o rezultatima rada u protekloj godini kazala je kako su timskim radom, iskustvom starijih kolega i entuzijazmom mlađih uspjeli pružiti sveobuhvatno i pravovremeno liječenje pacijenata. 

Naglasila je kako su uposlenici ove zdravstvene ustanove uporedo imali i kontinuiranu edukaciju o Covidu.

- U pojedinim momentima bili smo fizički i emocionalno iscrpljeni, što zbog opreme, broja sati u Covid odjeljenju, teške kliničke slike pacijenata. Onaj osjećaj nemoći kada ne uspijemo i osjećaj euforije kada se desi čudo u oporavku bolesnika. Sve je bilo lakše jer je vizija koju je postavio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović bila postajana i jasna, a to je sve bolja zdravstvena usluga za sve oboljele - kazala je dr. Šubo na današnjoj konferenciji za medije.



Ova borba još traje

Govorila je i o omikronu, novom soju koronavirusa za koji je rekla da će ubrzo doći u BiH.

- Ova borba s koronavirusom još traje. Apelujemo na sve sugrađane da se vakcinišu protiv Covida i da se pridržavaju mjera kako bismo izbjegli neželjeni scenarij kada nismo imali kreveta za svakog pacijenta koji je trebao našu pomoć - istakla je dr. Šubo.

Novinarima se obratila i medicinska sestra Anisa Olovčić koja je na samom početku pandemije ušla je Covid odjel da pomogne kolegama. U međuvremenu je postala glavna odgovorna sestra za ovaj odjel.

- Stalnim ulaženjem vidjela sam koliko medicinske sestre imaju posla i ne mogu stići- Krenulo je spontano, od pomaganja pa nadalje. Svaki medicinski tehničar bilo koje struke je pomagao, od hranjena pacijenata od čega ovisi 60 posto oporavka, lijepe riječi, presvlačenja, higijene i tako dalje. Medicinske sestre su osobe koje dosta vremena provedu u Covidu uz pacijenta. Zanemarile su lični život i porodicu da bi pomogle pacijentu - kazala je Olovčić.


Potisnuti strah i emocije

Merima Šehić, šefica Urgentnog centra, dodala je da su radili duple smjene.

- Imali smo i veliki broj dežura i nikada nismo imali problem sa pronalaskom dobrovoljaca. Bilo je izuzetno naporno. Kontinuirani strah za članove porodice, da im ne prenesemo infekciju, morali smo potisnuti, kao i sve emocije - rekla je Šehić.

Direktor Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović zahvalio se osoblju na predanom radu.

- Ovo što je uradila naša bolnice je čudo i ponosan sam - rekao je prof. dr. Gavrankapetanović.

 Za prethodnih 11 mjeseci ukupno je urađeno 342.711 pregleda, 8.321 operacija, 1.300 poroda, a na bolničkom liječenju je bilo skoro 13.000 pacijenata. Kroz Covid odjel Opće bolnice za 11 mjeseci je prošlo više od 10.000 pacijenata. Na hospitalizaciji je bilo i 75 djece zaražene koronavirusom sa srednje teškom kliničkom slikom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.