SVETA MISA

Kardinal Puljić poručio: Bez Božijeg svjetla ne možemo Boga susresti niti Boga doživjeti

U katedrali Srca Isusova u Sarajevu danas su svečano proslavljeni Svetkovina Bogojavljenja i Dan svetog djetinjstva

Kardinal Vinko Puljić. AGENCIJE

A. O.

6.1.2022

U katedrali Srca Isusova u Sarajevu danas su svečano proslavljeni Svetkovina Bogojavljenja i Dan svetog djetinjstva, a također je obilježena je i obljetnica biskupskog ređenja pastira mjesne Crkve vrhbosanske.

Euharistiju je slavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim mons. Tomom Vukšićem i uz koncelebraciju devetorice svećenika.


Prije početka Svete mise nadbiskup Vukšić je uputio čestitku kardinalu Puljiću u povodu godišnjice njegova biskupskog posvećenja, koje je bilo po rukama pape Ivana Pavla II. u Rimu 6. januara 1991., te podsjetio da na ovu svetkovinu svoje obljetnice biskupskoga ređenja slave i pomoćni vrhbosanski biskup u miru mons. Pero Sudar te biskup banjolučki mons. Franjo Komarica.

Pomenuo je prisutne na molitvu za nadbiskupa Puljića kako bi i nakon 31 godine preuzimanja vodstva Vrhbosanske nadbiskupije nastavio sretno predvoditi svoju biskupijsku zajednicu na njezinu hodočašću u Kraljevstvo nebesko.

Uvodeći u Misno slavlje kardinal Puljić zahvalio je na izrečenoj čestici te pozdravio sve prisutne u katedrali. Podsjetio je da se u narodu Bogojavljenje još naziva i Vodokršće i pozvao ih je sve da razmišljaju o danu kada su krštenjem postali djeca Božja. Naglasio je da se istog dana obilježava i Dan svetog djetinjstva te pozvao na molitvu za sve koje je Bog posvetio u službu biskupstva.

Sa održavanja Svete mise. AGENCIJE

Utjelovljeni rođen Sin Božji

Đakon Dino je pročitao Bogojavljenski navještaj Uskrsa za 2022. godinu.

- Predraga braćo i sestre, objavit će nam se slava Gospodnja i uvijek će se objavljivati dok On ponovno ne dođe. U tijeku i rasporedbi vremena spominjemo se i živimo otajstva spasenja. Središte čitave liturgijske godine uskrsno je trodnevlje našega Gospodina raspetoga, ukopanoga i uskrsloga, a vrhunac mu je Uskrs: Nedjelja Uskrsnuća koja će biti 17. aprila. Svake nedjelje, tog sedmičnog Uskrsa, uprisutnjuje sveta Crkva ovo veliko otajstvo, u kojem je Krist pobijedio grijeh i smrt. 

Od Uskrsa proistječu svi sveti dani: početak korizme, na Pepelnicu, 2. marta, Uzašašće Gospodinovo, 26. maja, Nedjelja Pedesetnica: Duhovi, 5. juna, Svetkovina Presvetog Srca Isusova, 24. juna, a početak nove liturgijske godine i došašća u nedjelju, 27. decembra. I na blagdane Presvete Bogorodice, apostola i svetih, te na spomen svih vjernih mrtvih, navješćuje Crkva na svom putu zemaljskom Gospodnje pashalno otajstvo. Kristu, koji bijaše, koji jest i koji dolazi, Gospodaru vremena i povijesti, neprolazna slava u vijeke vjekova. Amen - pročitao je on.

Kardinal Puljić je kazao da se današnjom svetkovinom slavi dan kada se utjelovljeni i rođeni Sin Božji objavio, ne samo jednoj maloj grupi, nego preko trojice mudraca, svim narodima.

 - To je simbolika tog misijskog poslanja. Oni su, zapravo, dobili Božji znak, slijedili su zvijezdu. Ta zvijezda je, na svoj način, simbolika svjetla. Bez Božjeg svjetla ne možemo Boga susresti niti Boga doživjeti - rekao je Puljić. 


Bogoslovi kod oltara

Kardinal Puljić je posjetio i na odluku Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine iz 2014. godine da se u svim biskupijskim zajednicama u BiH na Bogojavljenje obilježava Dan svetog djetinjstva ističući da je vjera najčvršća kada se posije u djetinjstvu. 

- Jača je ona kateheza koja se prenosi s ljubavlju nego naučavanjem - istaknuo je kardinal Puljić dodavši da je obitelj zapravo Crkva u malom u kojoj se preko roditeljskog stava Bog objavljuje.

Pastir Crkve vrhbosanske je također potaknuo nazočne da na ovu svetkovinu Bogojavljenja preispitaju savjest i zapitaju se, jesu li dovoljno odgovorni u svojem svjedočenju i dopuštaju li da Bog preko njih pošalje svijetlu poruku onima koji Boga traže?

 - Tajna je kako se Bog otkriva i kako se Bog daruje, ali skoro uvijek služi se ljudima jer preko njih želi doći do čovjeka - kazao je kardinal Puljić.

Na kraju svoje propovijedi kardinal Puljić je potaknuo sve da mole posebno za sve one koji su pozvani i poslani prenositi vjeru kako bi bili i hrabri i ustrajni. Također je pozvao na molitvu za sve one koji su im prenijeli vjeru – od njihovih roditelja do vjeroučitelja kao i da zahvale Isusu što se objavio i darovao čovječanstvu i za svijetlu zvijezdu koja je do Njega dovela.

Tokom Svete mise liturgijsko pjevanje su animirali bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a bogoslovi su bili i u asistenciji kod oltara. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.