KANTON SARAJEVO

U glavnom gradu velike gužve na drive in punktovima za testiranje na koronavirus

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 120 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 72

Piše: N. Ć.

19.1.2022

Ogromne gužve na punktovima za testiranje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U Kantonu Sarajevo trenutno je novozaraženih koronavirusom  1.375 građana, dok ih je 120 hospitaliziranih. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 120 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 72. Na respiratoru je sedam osoba, 11 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju devet pacijenata.


Zaraženi građani

Kanton Sarajevo danas bilježi 6.455 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 82.230 osoba zaraženih koronavirusom i 74.068 izliječenih.

- U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 820, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 1.362 - podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

Ekipa "Avaza" posjetila je drive in punkt na Vrbanji gdje su zabilježene velike gužve kao i Dom zdravlja "Omer Maslić" gdje se na testiranje čeka oko pola sata. I u ovoj zdravstvenoj ustanovi zabilježene su velike gužve. 


Rad u smjenama

Kako su nam kazali iz Doma zdravlja KS zbog aktuelne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo od četvrtka, 6. januara 2022. godine sva četiri Drive – in punkta za testiranje koji su u sastavu JU Dom zdravlja KS rade  dvosmjenski od 7.30 do 20.00 sati, uključujući i dane vikenda.

U prethodnom periodu aktivni su bili Drive – in punktovi kod Mosta Suade i Olge, te u Semizovcu, a zbog povećanog broja oboljelih sa simptomima COVID-19 u narednom periodu radit će i punktovi na lokalitetima općina Novi Grad i Ilidža.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.