ŽUSTRA RASPRAVA

Haljevac odgovorio Belmi Kapo iz SDP-a: Zbog vaše stranke moja djeca se nemaju gdje igrati

Šta se desilo da može objekt od 7.300 metara, pa ne može od 2.000, a građani nemaju park, upitao je vijećnik SBB-a

Sulejman Haljevac: Šef Kluba SBB-a u Vijeću Općine Centar. Avaz

Piše: E. Ma.

17.3.2022

Na današnjoj četvrtoj tematskoj sjednici Općinskog vijeća (OV) Centar u toku je rasprava u vezi s upravnim postupkom koji se vodi prema zahtjevu Centralne banke Bosne i Hercegovine za izgradnju poslovnog objekta u Hastahani.

Sulejman Memo Haljevac, vijećnik SBB-a rekao je da je ova stranka 2018. inicirala da se Hastahana preimenuuje u Park Nijaza Durakovića.

- Tad smo prvi put dobili na tom prostoru priču o parku. Ja nisam preskakao šine tako da vrlo dobro znam šta je bilo tu 1992., igrao sam se tu. Preko puta stanujem i vrlo dobro znam kakvo je ruglo. Mi nemamo parka na Marindvoru. Napravljena su tri-četiri cicibana, ali nisu nam dali ono što nama treba, to je moderan, veliki park gdje mi svoju djecu možemo pustiti - naveo je Haljevac.

Želim zeleni, moderan park

On je postavio pitanje Faruku Kapidžiću, predsjedniku Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH šta se desilo posljednjih godina jer je prvo odobreno da tu može biti zgrada od 7.300 kvadratnih metara, pa sada ne može ništa, a građani nemaju park.

- Ako 2015. godine 7.320 kvadratnih metara, to je zgradurina, nije bila problem, šta se promijenilo i šta se trenutno dešava? Ja želim zeleni, moderan park i načelnik Mandić je nama obećao prije godinu dana da ako ne bude u Hastahani, objekt Centralne banke može biti na prostoru GRAS-a koji je očišćen. Šta se desilo od 2015., odnosno od 2018. kada je smanjena površina tog objekta na 2.000 kvadratnih metara? Šta se promijenilo da sad tu ne može biti Centralna banka? Što se mene tiče, ne mora nikako. Šta se desilo da mi nemamo park, da imamo beton, da imamo ljude koji imaju hajra od tog parka, dobijaju na parkingu, a mi nemamo prostor za igru? Šta se desilo posljednjih godina da može 7.300, pa evo ne može 2.000 kvadratnih metara, pa ne može uopšte park? Ovo sve stoji, status je quo - upitao je Haljevac

Kapidžić je, između ostalog, rekao da 2015. niko struci nije da priđe, ali se i sukobio s predsjedavajućim OV Sejadom Đozom zbog limitiranog vremena za govornicom.


Koliko je stručnjaka plakalo u ovom gradu kad je to vidjelo

- Odgovorili ste mi na pitanje gdje sam bio 2015. Dali ste mi 15 minuta sad, govorite ne dam nikako i tako dalje. Niste 2015. struci dali da priđe, a oni koji su iz struke prišli bili su kupljeni i projektovali su i Centralnu banku i ostalo. Ja se nisam morao pojaviti ovdje, mogao sam gurniti papir, ne možete napraviti ništa i gotovo. Ako hoćete moju dobru volju da iskoristite, da nešto kažem, da nađete rješenje, pustite me da pričam- kazao je Kapidžić.

On je rekao i da je Jasmin Ademović (NiP) izgovorio niz laži što je naišlo na oštru reakciju vijećnika NiP-a i predsjedavajućeg OV zbog neprimjerenog rječnika.

- Da odgovorim gospodinu Haljevcu. Tu je 2015. nacrtan objekat u Regulacionom planu, na sred ovoga je stavljeno 7.000 kvadrata. Šta vi mislite koliko je stručnjaka plakalo u ovom gradu kad je to vidjelo, nisu mogli reći. O tome ja pričam, a to su nacrtali neki stručnjaci koji su stajali iza tih i rekli to je dobro. nacrtan je objekat, tako se radilo i ako ćete nastaviti tako da radite nećete imati moju podršku, nećete imati podršku politike SDA ni Komisije. U Hastahani je bila stara vojna turska bolnica, pa austrougarska, pa su u ratu cigle odnesene. Na tom mjestu je ucrtana markica da se to radi Muzej opsade grada, stavljeno 7.000 kvadrata. Zašto Muzej jer se neće raditi, samo je pobodena markica. Načelnici se ne bave parkom, sve je propalo, građanima kaže imate smetljište mora se graditi. Onda kad se građani pobune, dovedu se bilderi sa Stupa i kažu ne smijete to pričati, prepadnu ljude - naveo je Kapidžić.

Sulejman Haljevac je, u toku višesatne diskusije o Hastahani replicirao Belmi Kapo koja se "zahvalila Bogu jer je u SDP-u koji je i u prošlom mandatu imao isti stav oko Hastahane".

- Da SDP nije 2007. i 2015. izglasao 7.300 kvadratnih metara na Hastahani ne bi bio ovaj kompleks. Pošto je spomenula njenu stranku ja da kažem da zbog njene te stranke, moja djeca se nemaju gdje igrati - naveo je Haljevac.

Iz Centralne banke su na sjednici rekli da u slučaju raskida ugovora Općina Centar bi morala isplatiti više od 7 miliona KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.