OPĆINA NOVI GRAD

Uređenje i revitalizacija Parka šume Mojmilo: Počela izgradnja pješačke staze u podnožju brda

Prije nekoliko dana započeli su radovi na rekonstrukciji i proširivanju postojeće i izgradnji nove pješačke staze od podnožja brda Mojmilo do Eko-kuće

Jedinstven pogled na grad. Općina Novi Grad

Piše: A. Na.

24.3.2022

Općina Novi Grad Sarajevo realizira projekat uređenja i revitalizacije Parka šume Mojmilo, izletišta na brdu Mojmilo, sa kojeg se pruža jedinstven pogled na grad. Ovaj prirodni pojas, koji se prostire na površini od oko 11 hektara na uzvisini između gradskih naselja Dobrinja, Mojmilo, Švrakino Selo i Alipašino Polje, idealno je odredište za predah i odmor za sve one koji žele uživati u prirodi, a da pri tome ne moraju otići daleko izvan grada.

Prije nekoliko dana započeli su radovi na rekonstrukciji i proširivanju postojeće i izgradnji nove pješačke staze od podnožja brda Mojmilo do Eko-kuće na Mojmilu, dužine oko pola kilometra. Radove je obišao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima i predstavnicima izvođača radova, građevinske firme „Mibral“ d.o.o.


 

Odmorišta sa klupama za sjedenje

Građanima koji žele slobodno vrijeme provoditi na ovom izletištu bit će na raspolaganju lijepo uređena staza za šetnju, kao i odmorišta sa klupama za sjedenje koja će se raditi u narednom periodu. Trenutno se izvode radovi na trasiranju staze, koja će biti popločana, a vrijednost tih radova je 98.531 KM.

Nakon ovih radova, pristupit će se izgradnji još 350 metara pješačke staze u gornjem dijelu parka i rekonstrukciji postojećih i izgradnji novih odmorišta uz pješačku stazu, izgradnji nadstrešnica sa klupama za odmor i rasvjetom, kao i obilježavanju biljnih vrsta u dijelu arboretuma uz pješačku stazu.


Planirano i proširenje Eko-kuće

U sklopu Parka šume Mojmilo nalazi se arboretum sa oko 1.000 sadnica više od stotinu vrsta brižljivo odabranih, autohtonih i specifičnih biljaka.

Također, je planirano i proširenje Eko-kuće, sa pratećim sadržajima. Općina Novi Grad je obezbijedila projektnu dokumentaciju, te je u fazi pribavljanja neophodnih saglasnosti za ishodovanje odobrenja za građenje. Shodno projektu, predviđeno je da se nadstrešnica postojećeg objekta ustakli, kako bi se dobio prostor za korištenje tokom cijele godine i povećao kapacitet Eko-kuće, gdje će posjetioci parka imati mogućnost da se osvježe i popiju kafu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.