ODLIČNI REZULTATI

Najuspješnija profesionalna biciklistkinja u Bosni i Hercegovini je Lejla Tanović

Iz velike ljubavi prema prirodi, koje u Sarajevu i oko grada definitivno ne nedostaje, počela sam se baviti brdskim biciklizmom, rekla je Tanović

Lejla Tanović. Općina Stari Grad

Piše: A. Na.

15.4.2022

Najuspješnija profesionalna biciklistkinja u Bosni i Hercegovini Lejla Tanović, odlukom stragradskog načelnika načelnika Ibrahima Hadžibajrića, dobila je finansijsku podršku za dalji rad i učešće na međunarodnim takmičenjima.

Biciklizam u BiH je nekada bio je rezervisan uglavnom za muškarce, međutim, sve se promijenilo prije deset godina dolaskom Lejle Tanović u ovaj sport. Prvenstveno zahvaljujući svom velikom radu, upornosti i odricanju, ali i podršci porodice i trenera, Lejla Tanović je danas jedna od deset najboljih svjetskih biciklistkinja, i to u kategoriji brdskog biciklizma.


Bronzana medalja

-Iz velike ljubavi prema prirodi, koje u Sarajevu i oko grada definitivno ne nedostaje, počela sam se baviti brdskim biciklizmom. Učlanjenjem u Klub brdskog biciklizma 'Puls' krenuo je moj uspon u ovom olimpijskom sportu“, kazala nam je Lejla. Ona je danas višestruka prvakinja BiH, peterostruka prvakinja Balkana, a rame uz rame se takmiči sa najboljim svjetskim biciklistima. Jedan od velikih Lejlinih uspjeha su i medalje sa prošlogodišnjeg Svjetskog kupa, kao i bronzana medalja sa Svjetskog kupa, održanog u februaru ove godine u Španiji.

Institucionalna podrška ni u ovom slučaju nije pratila Lejline uspjehe, ali među rijetkima koji su je uvijek podržavali je općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić. Prije tri godine, Lejla je dobila finansijsku podršku za odlazak na utrku u Španiji, a potom i utrku u Vodicama u Hrvatskoj. „Mnogo mi znači svaka podrška, pogotovo lokalne zajednice kao što je Općina Stari Grad. To je pokazatelj da se prati moja sportska karijera i zbog toga sam izuzetno zahvalna - izjavila je Tanović.


Najpoznatija utrka

Kada je riječ o aktuelnim sportskim aktivnostima Lejle Tanović, proteklog vikenda osvojila je prvo mjesto na UCI C1 utrci u Premanturi (Hrvatska). To je jedna od najpoznatijih utrka u Evropi, a koja se održava već 24 godine. Najveći Lejlin san je nastup i osvajanje prve olimpijske medalje za Bosnu i Hercegovinu. 

-Zbog vrlo nepravedne norme nisam imala pravo nastupa na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju. Ipak se nadam da ću dobiti priliku nastupati na OI u Parizu 2024, ali i da ću osvojiti zlatna odličja sa svjetskih i evropskih prvenstava - poručila je na kraju Tanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.