REAKCIJE

Prof. dr. Gavrankapetanović za "Avaz" o nedostatku hrane: Jedini zakonski put je novi tender koji, nažalost, traje mjesecima

Uputili smo molbu Vladi da nam pomogne preko robnih rezervi

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović. Arhiv

Piše: E. Ma.

28.4.2022

Nakon što su iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" uputili poziv donatorima da im pomognu kako ne bi ostali bez hrane jer su zbog porasta cijena ugovor otkazali pojedini dobavljači, direktor ove zdravstvene ustanove prof. dr. Ismet Gavrankapetanović za "Avaz" je komentirao kako je, uopće, došlo do ove situacije.

- Posljednja dva mjeseca dolazi do otkazivanja ugovora od strane kompanija koje su nas snabdjevale hranom. Radi se o jednostranom otkazivanju iako imamo ugovore na godinu, uz obrazloženje da nas ne mogu snabdijevati na način kako je ugovorom definirano i po cijenama koje su prihvatili - kazao je prof. dr. Gavrankapetanović za portal "Avaza".


Dodao je da je Zakon o javnim nabavkama vrlo jasan i ne dozvoljava promjenu cijena koje su definirane.

- Jedini zakonski put, kako su nam objasnili pravnici, je novi tender koji, nažalost, traje mjesecima. Uputili smo molbu Vladi da nam pomogne preko robnih rezervi i isto očekujemo do završetka nove tenderske procedure. U međuvremenu su plemeniti prijatelji bolnice odlučili da nam preko svojih društveno-odgovornih kompanija pomognu i mi smo im zahvalni - istakao je on.

Na pitanje koliko je ozbiljna situacija, te koliko sredstava ima na računu, direktor nije dao precizan odgovor.

- Novac imamo i očekujemo brzo rješavanje ovog problema. Zahvalni smo i medijima koji su nam pomogli da osvijetlimo ovaj dolazeći izazov - naveo je prof. dr. Gavrankapetanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.