ANALIZA INTERVENCIJA

GSS Sarajevo: Tokom zimske sezone imali smo 180 povreda na skijalištima Bjelašnica-Igman

Kroz vrijeme provedeno na skijalištu postignuta odlična koordinacija, saradnja i povezanost GSS-a i Hitne medicinske pomoći, kao i kompanije ZOI – 84 i MUP-a Kantona Sarajevo.

Aktivnosti tokom skijanja. FACEBOOK

A. O.

28.4.2022


Gorska služba spašavanja, stanica Sarajevo uradila je analizu intervencija u ski centru Bjelašnica-Igman za skijašku sezonu 2021./2022. godina.

Kako navode redovno zimsko dežurstvo Gorske službe spašavanja - Stanice Sarajevo na Bjelašnici započelo je u toku Olimpijade Sarajevo 1984. godine i održava se uz povremene prekide (ratna dešavnja) do danas tj. preko 35 godina.

Kroz sve to vrijeme, GSS pruža prvu pomoć na terenu i transportuje unesrećene do zdravstvene službe, tj. do baze Hitne nedicinske pomoći (HMP) u podnožju planine Bjelašnice, a u toku skijaške sezone. HMP nastavlja sa transportom unesrećenih do KUM-a (Klinika urgentne medicine).

Kroz vrijeme provedeno na skijalištu postignuta odlična koordinacija, saradnja i povezanost GSS-a i Hitne medicinske pomoći, kao i kompanije ZOI – 84 i MUP-a Kantona Sarajevo.


Vožnja motornih sanki

- Može se reći da tokom više od trideset godina i mnogobrojnih intervencija nije bilo pogrešaka koje bi pogoršale stanje unesrećenih, iako su tu pomoć pružali i pružaju gorski spasoci, koji većinom nisu zdravstvene struke, ali su svojim stalnim obukama i treninzima u mogućnosti obavljati ovakve zahtjevne intervencije i transporte - kažu iz GSS-a.

- Obuka iz prve pomoći vrši se u saradnji sa Zavodom za Hitnu medicinsku pomoć, kao i unutar same stanice sa doktorima članovima GSS-a, koji u sklopu redovnih aktivnosti pružaju edukativne i savjetodavne smjernice za rad svih članova Stanice u sklopu medicinske komisije GSS - Stanice Sarajevo.

Unutar priprema za ski sezonu pored edukacije iz prve pomoći spasioci prođu obuku i provjeru iz: alpskog skijanja - skijanja po uređenim i neuređenim terenima; vožnje AKI čamca; vožnje motornih sanki; spašavaanje sa vertikalnog transporta sa ski liftova; preventivni pregled staza i puteva kao i jama koje su locirane u blizini staza i njihovo obilježavanje, prije nastupa sezone; mjere za otklanjanje tehničkih rizika i opasnosti.

Vožnja motornih sanki – svake godine se osposobi više članova za vožnju motornih sanki. Stanica posjeduje pet motornih sanki te se 20 do 30 posto intervencija riješi sa njima, a asistencija motornim sankama na povredama je u 90 posto  slučajeva.

Staze na Bjelašnica nisu prilagođene za vožnju motornih sanki od Babinog dola pa do samog vrha planine sem staze K1 i tehnološkog puta te smo po ovom pitanju jako oprezni pri izvođenju asistencija i spašavanja motornim sankama.

Vježba vertikalnog transporta se izvodi minimalno jednom godišnje na Bjelašnici - lokalitet Babin do. Ovakve vježbe se provode sa ciljem uigravanja timova i usklađivanja opreme za spašavanje sa žičara, a prateći svjetske standarde koji vladaju u oblasti spašavanja. Provođena kroz timove spomenuta vježba je uključila skoro sve aktivne članove GSS - stanice Sarajevo.


Sa jedne od akcija GSS-a. FACEBOOK

Analize intervencija

Podaci za analizu se uzimaju iz standardnih izvještaja o akcijama spašavanja koje se ispunjavaju za svaku nesreću i akciju, te arhiviraju u dokumentaciji GSS - Stanice Sarajevo.

Podatke o nesreći u formular upisuje vođa akcije.

Podaci se prenose u elektronsku formu te obrađuju za potrebe izvještavanja.

Na osnovu ukupnih 132 dana skijaške sezone 2021/22 na planinama Bjelašnica i Igman ukupnog broja povreda, vrste zadobivenih potreba, lokacije povrede, vremenski intervali povreda i dobno-spolna struktura unesrećenog.

Kako sitiču ukupan zabilježen broj povreda iznosi 180.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.