NIKAD PRLJAVIJE SARAJEVO

Iz neopranih kontejnera širi se smrad, naselja obrasla u travu

Trava na nekim mjestima visoka i više od metar

Piše: A. Nalo

17.5.2022

Brojni građani ogorčeni su jer bh. prijestonica izgleda prljavo i zapušteno. Trava na pojedinim lokacijama visoka je i više od metar, što zasigurno ne doprinosi pozitivnoj ocjeni Sarajeva, a predstavnici vladajuće trojke sve više su izloženi negativnim komentarima zbog nerada.


Zavrnuti rukave

Na ovaj problem ukazuje i Sulejman Memo Haljevac, vijećnik SBB-a u Općinskom vijeću Centar.

- Nikad prljavije Sarajevo, nikad više nemara i rahatluka za gmizavce. Znam da je najlakše pametovati, ali, kad treba zavrnuti rukave... Znam i da su iz SDA mnogi hajrovali, znam ja da je Dodik primitivac koji na halabuku uzima poene, a “doktorirao” sam Čovićevu ugroženost, ali isto tako znam da je trenutna Vlada KS najgora u historiji - napisao je Haljevac na Facebooku u opisu videa koji kao da prikazuje neku prašumu, a ne glavni grad BiH.

Osim neuređenih zelenih površina, dolaskom ljepšeg vremena i visokih temperatura mnogim gradskim naseljima počeo se širiti nesnosan smrad iz kontejnera.

Zbog toga je u nekim dijelovima grada skoro pa nemoguće otvoriti prozore da se prostorije izrače.

Ovog problema itekako su svjesni nadležni u preduzeću „Rad“ i za „Avaz“ kažu da će do kraja mjeseca početi pranje svih posuda za odlaganje smeća na području Kantona Sarajevo.

- Princip rada je takav da vozilo za pranje kontejnera izlazi na teren i prati pražnjenje posuda, koje zatim preuzima i pere njihov vanjski i unutrašnji dio. To se radi pomoću dezinfekcionih sredstava i vode koja se zagrijava do 90 stepeni - kazao je Mirza Ramić, portparol “preduzeća “Rada”.


Svakodnevni prizori u glavnom gradu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Pravilo jednom godišnje

Jednom godišnje se preporučuje pranje kontejnera, uz obavezno poštivanje propisa definiranih za odlaganje otpada, kaže Ramić.

- To se može raditi i češće ukoliko se za to ukaže potreba – ističe Ramić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.