U SARAJEVU

Merhamet uručio 86 stipendija učenicima iz socijalno ugroženih porodica

Time je Merhamet, nakon podjele koja je organizirana u Tuzli i Banjoj Luci, zaokružio podjelu ovogodišnjih stipendija

Sa podjele stipendija učenicima. MERHAMET

A. O. / Anadolija

30.5.2022

Stipendije učenicima osnovnih i srednjih škola iz socijalno ugroženih bošnjačkih porodica sa područja Kantona Sarajevo danas je uručilo Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet, u svom sjedištu u Sarajevu, javlja Anadolija.

Time je Merhamet, nakon podjele koja je organizirana u Tuzli i Banjoj Luci, zaokružio podjelu ovogodišnjih stipendija iz svoje Fondacije za stipendiranje "Edah Bećirbegović“.


Uručio ih predsjednik

Na osnovu odluke Merhametove Komisije za dodjelu stipendija, iz ove Fondacije ukupno je podijeljeno 86 godišnjih stipendija, koje za učenike srednjih škola iznose 750, a za učenika osnovnih škola 500 KM.

Stipendije je uručio predsjednik HO Merhamet MDD Kenan Vrbanjac, koji je učenicima poželio uspjeh u školovanju, naglašavajući da od njih očekuje da postanu ugledni akadaemski građani koji će pomoći razvoju svoje domovine BiH.

- Zadovoljstvo nam je što smo ove godine uspjeli stipendirati sve učenike koji su se prijavili na Merhametov konkurs i što nikoga nismo morali izostaviti. “Merhamet”, zahvaljujući Fondaciji “Edah Bećirbegović”, od 2011. godine pomaže školovanje djecu iz socijalno ugroženih porodica i to je jedan od najznačajnijih i najhumanijih Merhametovih projekata - kazao je Vrbanjac.

Podsjetimo, iz Merhametove Fondacije "Edah Bećirbegović“ za ovu godinu su za učenike u manjem bh. entitetu obezbijeđene 44 stipendije: 28 stipendija za učenike osnovnih, a 16 za učenike srednjih škola, i to sa područja: Vukosavlja, Teslića, Bosanskog Novog, Dervente, Prijedora, Kotor Varoša, Gradiške, Bosanske (Kozarske) Dubice, Kostajnice, Skender Vakufa (Kneževo), Bratunca i Međeđe, Zvornika, Višegrada.


Partnerska organizacija

Za područje Federacije BiH obezbijeđene su 42 stipendije i to za 36 učenika osnovnih i šest učenika srednjih škola na području Tomislavgrada, Jajca, Banovića, Kaknja, Maglaja, Tuzle, Sarajeva, Zenice, Gradačca, Gornjeg Lukavca, Travnika i Goražda,

Početkom aprila Merhamet je podijelio 42 stipendije jetimima (siročadima) sa područja Banovića, Kaknja, Maglaja, Tešnja, Zavidovića, Zenice i Zvornika. Ukupan iznos stipendija iznosio je 10.786 KM. Te stipendije obezbijedila je Merhametova parterska organizacija Bosansko Kanadsko Humanitarno Društvo iz Toronta.

U međuvremenu, iz donacija Bosansko Kanadskog Humanitarnog Društva podijeljeno je još 30 stipendija. Dakle, ova Merhametova partnerska organizacija je u 2022. godini obezbijedila 72 stipendije za djecu iz BiH.

U ovoj godini Merhamet stipendira i 27 djece, a stipendije je obezbijedio “Merhamet” Njemačke.

Tako je Merhamet u ovoj godini obezbijedio ukupno 185 stipendija, piše Anaodolija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.