SKUPŠTINA KS

Nije usvojen izvještaj Tužilaštva KS za 2021. godinu

Protiv izvještaja je glasalo 17 zastupnika, tri su bila suzdržana, a dva su bila za

Skupština nije usvojila izvještaj Tužilaštva KS za 2021. godinu. SCREENSHOT

Piše: S. S.

30.5.2022

Na današnjoj sjednici nije usvojen izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za 2021. godinu.

Protiv izvještaja je glasalo 17 zastupnika, tri su bila suzdržana, a dva su bila za.

Prije odbijanja izvještaja vodila se žestoka rasprava.

Na početku sjednice se obratila i glavna tužiteljica ovog Tužilaštva Sabina Sarajlija.

Uvodno izlaganje Sarajlije

- Tužilaštvo KS je u prošloj godini radilo sa 50 tužilaca, iako je prema sistematizaciji planirano 57 tužilaca. Kada uzmemo u obzir bolovanja efektivno je radilo 46 tužilaca, odnosno 80 posto punog kapaciteta. To se reflektovalo i na rezultate, pa je riješen manji broj slučajeva nego što bi trebao biti. Naši rezultati su mjerljivi i prate se za sve sudije, slijede se evropski standardi i preporuke - rekla je Sarajlija.

Kako je pojasnila postoje kvantitativni i kvalitativni parametri. Što se tiče kvantitativnih, kako kaže, postoji tabela prema kojoj se zna koliko tužilac treba da uradi predmeta.

- Što se tiče kvaliteta, to se mjeri na osnovu broja podignutih optužnica i osuđujućih presuda, odnosno da li je odustajanje od optužnica prihvaćeno od ureda glavnog tužioca. U prošloj godini su postignuti rezultati i kvalitativno i kvantitativno. Kada je riječ o kvantitetu naša kolektivna norma je 126 posto i 95 posto tužilaca je ostvarilo tu normu, a troje nije, a razlozi kod te tri osobe su navedeni. Mislim da su razlozi kod te tri osobe opravdani - kazala je.

Rezultati su, kaže Sarajlija, među najboljim u državi i 96 posto predmeta je završilo osuđujućom presudom. Pohvalila se Sarajlije i predmetima iz oblasti korupcije. 

Navela je i da su dvije tužiteljice otišle na druge funkcije u pravosuđu, a jedna u penziju, pa postoje upražnjena mjesta.

Pitanja Konakovića

Za postavljanje pitanja se javio Elmedin Konaković (NiP).

- Drago mi je da je došla tužiteljica Sabina Sarajlija, za razliku od mnogih. Moram iskoristiti priliku, jer svaku, ili svaku drugu Skupštinu pošaljem upit Kantonalnom tužilaštvu, ali moram da pitam opet, kada je već tu cijenjena glavna tužiteljica: U kojoj je fazi istraga o ubistvu Amara Kapidžića? Dobili smo presudu u kojoj ima jako puno nejasnoća. Vidjeli smo da je jedna od osumnjičenih osoba izvršila samoubistvo pucajući sebi u glavu dva puta. 

Drugo pitanje se odnosilo na diplomu direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

- Vidio sam dopis Kantonalnog tužilaštva upućen tom fakultetu u Zagrebu, gdje pitaju da li je direktorica KCUS-a upisana na taj fakultet. Mi smo svi znali da je ona tamo upisana, ali ne znamo da li je položila ono što tvrdi da jeste. Zašto tako površno pitanje? Da li je Kantonalno tužilaštvo odustalo od te priče ili se i dalje bavi? Jer se pojavilo dosta novih materijalnih dokaza, jer postoji navod predmetnog fakulteta da ti ispiti nisu položeni. Riječ je o potencijalnog falsifikatu javne isprave i jedne cijele akademske karijere. Da li je Kantonalno tužilaštvo u sprezi sa Ministarstvom pravde na čijem je čelu Josip Grubeša, predsjednikom Suda Rankom Debevcom i direktorom OSA-e svjesno odmah tražilo dokumentaciju koju je dobila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove isti dan dobila, kako inspektori u Kantonalnoj upravi za insepkcijske poslove ne bi otvarali taj dokument? Ali na sreću BiH javnosti taj dokument je već ranije bio otvoren. Da li zaista trpite političke pritiske zbog ovog predmeta, jer je javnosti jasno da je falsificirano 14 predmeta?

Pitanja Arijane Memić

Arijana Memić je upitala o slučaju Dženana Memića.

- Nadam se da nemate amneziju i da se sjećate da ste 7. septembra prošle godine, kada ste napuštali ovu govornicu rekli da, i pored presude Vrhovnog suda, Tužilaštvo KS i dalje stava da je Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći i da čekate pisani otpravak Suda, aludirajući na to da će tu stajati nešto što će ići vama u prilog i vašim tvrdnjama da se desila saobraćajna nesreća. Koji je sada stav Tužilaštva KS? Radi li se o nesreći ili je u pitanju nešto drugo - upitala je Memić.

Također, upitala je koje je radnje poduzeli kada ste zaprimili taj otpravak presude jer vas je zakon obavezao da ste trebali odmah otvoriti novu istragu.

- Državno tužilaštvo sada preuzima predmet od Tulišatva KS? Kako to, objasnite kao pravnica, s obzirom da ste im mogli ponuditi samo optužnicu za lažnu saobraćajnu nesreću? Zašto ste formirali više od 10 spisa umjesto jednog za saobraćajnu nesreću? Koje radnje ste poduzeli protiv tužilaca koji su vodili taj predmet - navela je Memić.Bibija Kerla je pitala u kojoj fazi istraga vezano za ubistvo dva policajca.

Odgovori Sabine Sarajlije

Sabina Sarajlija je odgovorila na pitanja zastupnika.

- Predmet Amar Kapidžić je u fazi žalbe na Kantonalnom sudu u Sarajevu i nije donesena odluka po žalbi. Vezano za predmet Sebija Izetbegović, mogu obavijestiti javnost da je predmet u fazi provjere navoda iz informacije koja je Tužilaštvu dostavljena. U tom predmetu postupaju dva tužioca, a nadzor provodi ured glavnog tužioca. Ne radi se o tako jednakostavnom predmetu, kao što se tu inputira neefikasnost, a Konaković inputira i spregu sa nekim drugim ljudima izvan pravosuđa, a ja to demantiram. Donijet ćemo odluku u skladu sa dokazima do kojih dođemo. Zbog toga što nismo površni to nekad potraje, a mi smo spremni na kritike zbog toga - odgovorila je Sarajlija. 

Rasprava Memić i Sarajlije

Nezadovoljna odgovorima glavne tužiteljice Sabine Sarajlije vezano za slučaj ubistva njenog brata, Dženana Memić, ponovo se obratila Arijana Memić:

- Ostavit ću mogućnost da se ne razumijemo, jer smo godinama na suprotnim stranama, a pitala sam Vas: Šta Vam je prva radnja nakon što ste primili pisani otpravak presude? Šta ste rekli? Da ste dostavili presudu Tužilaštvu BiH?

Odgovorila je Sarajlija: Da, isti dan je dostavljena Tužilaštvu BiH, jer je u ranijem periodu Tužilaštvo BiH tražilo sve dokaze iz predmeta Dženana Memića i povezanih predmeta. Mi smo imali s njima komunikaciju, kopirali te dokaze, dostavljali i posljednji podnesak kada smo pitali zašto traže dokaze, rekli su: Radi donošenja odluke o eventualnom preuzimanju krivičnog gonjenja.

Replicirala je Memić: Tužilaštvo je u tom trenutku vodilo istragu za organizovani kriminal, a istrage za krivično djelo ubistva tada nije bilo. Vi ste po zakonu trebali donijeti naredbu za otvaranje istrage, a Tužilaštvo je kasnije moglo tražiti dokumentaciju, ukoliko bi se proglasilo nadležnim. Sada ih Tužilaštvo otvara, a vi ih niste otvorili. Vi iza sebe imate samo lažnu optužnicu, lažnu saobraćajnu nesreću. Vi ste prošli put izjavili da ste stava da je Dženan Memić poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Pitala je Sarajlija može li objasniti, a Memić je odgovorila "ne morate, što se mene tiče ne morate".

Sarajlija je rekla da nije praksa da se vode krivične prijave tužilaca, a disciplinske prijave može da podnese glavni tužilac.

Upitana o slučaju Nadin Smajlović, Sarajlija je rekla da porodica ima sve potrebne informacije, na šta je Arijana Memić odgovorila da nemaju, jer su joj pisali da to pita.

Ponovo je odgovorila Sarajlija: 

- Imaju informaciju da je predmet na vještačenju, kao što ima i javnost i Vi. Još uvijek nije dostavljen nalaz vještaka, a u skladu s tim ćemo i mi se opredijeliti.

Arijana Memić je govorila i o slučaju Džene Gadžun.

"Dokaz da se vrijedi boriti"

Haris Zahiragić (SDA) je rekao da nije u opisu radnog mjesta glavnog tužitelja da trpi uvrede, koje nisu na nivou dostojanstva. Spomenuo je i Ured za borbu protiv korupcije. 

- Ma koliko ambasada pohvalilo ured, a i ja sam ga nekad znao pohvaliti u segmentu transparentnog rada,on je i dalje ured Vlade. Šef ureda je premijer KS. Oni nemaju ni istražne nadležnosti - rekao je Zahiragić.

Zvonko Marić (SBB) se također obratio.

- Osvrnut ću se na statističke podatke. Ona naizgled fascinantna brojka od 126 posto ispunjenosti norme je jedna strana priče.  Ne znam kako govoriti, a da ne podsjetim da sam nekoliko upozoravao da ne možemo uticat na glavnu tužiteljicu, njen status ili status bilo kojeg tužitelja. To je posao VSTV-a. Zašto radimo uzaludan posao i stvaramo privid kod javnosti da mi utičemo na njihov sastav i rad? Jedino mogu pohvaliti što je tužiteljica došla, za razliku od mnogih koji se ne pojave. Međunarodna zajednica je uložila mnogo u pravosuđe, a da li se to isplatilo... Što se tiče ubistva Dženana Memića, očito je da nije riječ o saobraćajnoj nesreći. Kada bi pravosuđe smoglo snage da kaže konačnu riječ o ovom slučaju vratilo bi nadu u rad pravosuđa - poručio je Marić.

Elvedin Okerić (NiP) je rekao da je slučaj Dženan Memić dokaz da se vrijedi boriti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.