GLAVNA TUŽITELJICA

Sarajlija odgovorila Konakoviću o diplomi Sebije Izetbegović: Zbog toga što nismo površni to nekad potraje

Ne radi se o tako jednostavnom predmetu, kao što se tu inputira neefikasnost, a Konaković inputira i spregu sa nekim drugim ljudima izvan pravosuđa, a ja to demantiram

Sabina Sarajlija: Zbog toga što nismo površni to nekad potraje. AGENCIJE

Piše: S. S.

30.5.2022

Na današnjoj sjednici se raspravlja o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za 2021. godinu.

Nakon uvodnog izlaganja glavne tužiteljice Sabine Sarajlije zastupnici su joj postavili pitanja.

"Sprega s Grubešom, Debevcom i Mehmedagićem"

Zastupnik Elmedin Konaković je postavio pitanje glavnoj tužiteljici Sabini Sarajliji vezano za diplomu Sebije Izetbegović:

- Vidio sam dopis Kantonalnog tužilaštva upućen tom fakultetu u Zagrebu, gdje pitaju da li je direktorica KCUS-a upisana na taj fakultet. Mi smo svi znali da je ona tamo upisana, ali ne znamo da li je položila ono što tvrdi da jeste. Zašto tako površno pitanje? Da li je Kantonalno tužilaštvo odustalo od te priče ili se i dalje bavi? Jer se pojavilo dosta novih materijalnih dokaza, jer postoji navod predmetnog fakulteta da ti ispiti nisu položeni. Riječ je o potencijalnog falsifikatu javne isprave i jedne cijele akademske karijere, rekao je Konaković te dodao:

- Da li je Kantonalno tužilaštvo u sprezi sa Ministarstvom pravde na čijem je čelu Josip Grubeša, predsjednikom Suda Rankom Debevcom i direktorom OSA-e svjesno odmah tražilo dokumentaciju koju je dobila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove isti dan dobila kako inspektori u Kantonalnoj upravi za insepkcijske poslove ne bi otvarali taj dokument? Ali na sreću BiH javnosti taj dokument je već ranije bio otvoren. Da li zaista trpite političke pritiske zbog ovog predmeta, jer je javnosti jasno da je falsificirano 14 predmeta?, upitao je Konaković.

Spremni na kritike

Nakon pitanja Konakovića uslijedio je odgovor Sarajlije:

- Vezano za predmet Sebija Izetbegović, mogu obavijestiti javnost da je predmet u fazi provjere navoda iz informacije koja je Tužilaštvu dostavljena. U tom predmetu postupaju dva tužioca, a nadzor provodi ured glavnog tužioca. Ne radi se o tako jednostavnom predmetu, kao što se tu inputira neefikasnost, a Konaković inputira i spregu sa nekim drugim ljudima izvan pravosuđa, a ja to demantiram. Donijet ćemo odluku u skladu sa dokazima do kojih dođemo. Zbog toga što nismo površni to nekad potraje, a mi smo spremni na kritike zbog toga.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.