SARAJEVO

Video / Rasprava Arijane Memić i Sabine Sarajlije na sjednici Skupštine KS

Razgovaralo se o slučaju ubistva Dženana Memića, brata Arijane Memić i slučaju Nadin Smajlović

S. S.

30.5.2022

U Skupštini Kantona Sarajevo se vodila rasprava između zastupnice Arijane Memić (NiP) i glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva KS Sabine Sarajlije.

Podsjećamo, na današnjoj sjednici se raspravlja o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za 2021. godinu.

Slučaj Dženan Memić

Nezadovoljna ranijim odgovorom glavne tužiteljice Sabine Sarajlije vezano za smrt njenog brata Dženana Memića, ponovo se obratila Arijana Memić:

- Ostavit ću mogućnost da se ne razumijemo jer smo godinama na suprotnim stranama, a pitala sam Vas šta Vam je prva radnja nakon što ste primili pisani otpravak presude? Šta ste rekli? Da ste dostavili presudu Tužilaštvu BiH?

Odgovorila je Sarajlija: Da, isti dan je dostavljena Tužilaštvu BiH, jer je u ranijem periodu Tužilaštvo BiH tražilo sve dokaze iz predmeta Dženana Memića i povezanih predmeta. Mi smo imali s njima komunikaciju, kopirali te dokaze, dostavljali i posljednji podnesak kada smo pitali zašto traže dokaze, rekli su: Radi donošenja odluke o eventualnom preuzimanju krivičnog gonjenja.

Replicirala je Memić: Tužilaštvo je u tom trenutku vodilo istragu za organizovani kriminal, a istrage za krivično djelo ubistva tada nije bilo. Vi ste po zakonu trebali donijeti naredbu za otvaranje istrage, a Tužilaštvo je kasnije moglo tražiti dokumentaciju, ukoliko bi se proglasilo nadležnim. Sada ih Tužilaštvo otvara, a vi ih niste otvorili. Vi iza sebe imate samo lažnu optužnicu, lažnu saobraćajnu nesreću. Vi ste prošli put izjavili da ste stava da je Dženan Memić poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Slučaj Nadin Smajlović

Pitala je Sarajlija može li objasniti, a Memić je odgovorila "ne morate, što se mene tiče ne morate".

Sarajlija je rekla da nije praksa da se vode krivične prijave tužilaca, a disciplinske prijave može da podnese glavni tužilac.

Upitana o slučaju Nadin Smajlović, Sarajlija je rekla da porodica ima sve potrebne informacije, na šta je Arijana Memić odgovorila da nemaju, jer su joj pisali da to pita.

Ponovo je odgovorila Sarajlija:

- Imaju informaciju da je predmet na vještačenju, kao što ima i javnost i Vi. Još uvijek nije dostavljen nalaz vještaka, a u skladu s tim ćemo i mi se opredijeliti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.