U BEČU

Radiolozi i inžinjeri iz Opće bolnice učestvovali na prestižnom Evropskom kongresu radiologa

Sa 125.314 članova širom svijeta, izraslo je u najveće radiološko društvo na svijetu

Sanjin Ustavdić, Amres Imamović, radiološki inžinjeri , dr. Mithat Čizmić, ,prof. dr. Amela Sofić i dr. Eldina Bešlagić. OPĆA BOLNICA

A. O.

20.7.2022

Protekle sedmice u Beču je ,nakon dugogodišnje pauze zbog pandemije Covid- 19, održan Evropski kongres radiologa (ECR ), koji je okupio najbolje evropske i svjetske radiologe.

Ovaj stručni skup je ponudio odgovore na radiološke dileme , inovirao je nove radiološke procedure i tehnologije. Eminentni predavači su u svojim izlaganjima prikazali najnovija istraživačka, stručna i naučna iskustva.


Interaktivne radionice

Pored zvaničnih predavanja, bile su organizirane interaktivne radionice i kviz testovi , a u izložbenom dijelu kongresnog centra, učesnici su mogli da se upoznaju sa najsavremenijom dijagnostičkom opremom. Nova tehnologija je ukazala na prednosti u brzini skeniranja, kvalitetnijoj rezoluciji slike, manjoj dozi zračenja, te primjeni umjetne inteligencije i robotike.

Na Evropskom kongresu radiologa u Beču učestvovao je tim radiologa i radioloških inžinjera iz Opće bolnice “Prim. dr. AbdulahNakaš” , u sastavu: prof.dr. sci med. Amela Sofić, dr. Emir Gušo, dr. Eldina Bešlagić, dr. Midhat Čizmić te Sanjin Ustavdić i Amres Imamović, inžinjeri medicinske radiologije, koji su osobiti fokus postavili na sesije iz oblasti MRI i interventne radiologije.


Sa održanog događaja. OPĆA BOLNICA

Naučni skupovi

Evropsko društvo za radiologiju (ESR) je osnovano 2005. godine spajanjem Evropskog kongresa radiologije (ECR) i Evropskog udruženja radiologije (EAR), a posvećeno je jačanju i ujedinjenju evropske radiologije.

Sa 125.314 članova širom svijeta, izraslo je u najveće radiološko društvo na svijetu i svake godine u Beču je domaćin Evropskog kongresa radiologije, jednog od najvećih i najinovativnijih naučnih skupova u Evropi.

ECR blisko sarađuje sa nacionalnim radiološkim društvima širom Evrope i svijeta te uspostavlja odnose sa velikim evropskim i međunarodnim organizacijama iz drugih srodnih oblasti. Također, u interesu pacijenata prati razvoj događaja na nivou EU, koji bi mogao imati uticaja na istraživanja i praksu u radiologiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.