PREGLEDI SPAŠAVAJU ŽIVOT

Vranić: Prijave za preventivne preglede Ministarstva zdravstva KS još traju, 11 posto pregledanih ima pozitivan rezultat

Nakon izvanredno realizovane kampanje, trenutno imamo više od 9.000 prijavljenih na preventivne preglede, rekao je

Vranić: Ministarstvo zdravstva se neće zaustaviti na ovome. Facebook

E. Ć.

15.8.2022

Više od 9.000 žena i muškaraca, starijih od 40 godina i mlađih od 65 godina života, prijavilo se u prvih 25 dana za preventivne preglede dojki, grlića maternice i debelog crijeva preko web stranice www.zivotjeupitanju.ba.

Prijave za preventivne preglede Ministarstva zdravstva KS još traju, a kako je objavio ministar zdravstva Haris Vranić, 11 pregledanih ima pozitivan rezultat. 

- Nakon izvanredno realizovane kampanje, trenutno imamo više od 9.000 prijavljenih na preventivne preglede. Slogan kampanje "Život je u pitanju" pokazuje svoju ispravnost, a kampanja preventivnih pregleda Ministarstva zdravstva je zasigurno jedan od najvažnijih i najboljih projekata u zdravstvu u zadnjih 25 godina.


U obradi još 1.335 nalaza

Prema podacima koje pruža Platforma za provođenje screening programa u KS - nakon pregleda dojke do sada je nalaz dobilo 548 žena, a u obradi je još 1.335 nalaza. Nakon obavljenog preventivnog pregled grlića maternice rezultate je dobilo 416 žena, dok je obradi još 1.587 ovih nalaza. Rezultate pregleda debelog crijeva dobilo je 238 osoba, a u obradi su još 408 nalaza. Ovi pregledi su obavljeni u osam zdravstvenih ustanova u KS i u potpunosti su finansirani od strane Ministarstva zdravstva.

Uredan rezultat nalaza do sada je dobila 1.041 osoba, te su oni upućeni na iduću redovnu kontrolu. 153 osobe su dobile pozitivan nalaz, dok je kod osam osoba potvrđena velika vjerovatnoća bolesti. I jedni i drugi upućeni su na dalju dijagnostiku - naveo je Haris Vranić, ministar zdravstva KS.


Građani znaju prepoznati iskrene namjere

On je pozvao građane Kantona Sarajevo da iskoriste ovu priliku i da obave preventivne preglede.

- Iako smo dugo vremena proveli na pripremi ovog projekta i veoma studiozno pristupili kampanji za podizanje svijesti "Život je u pitanju", ipak smo iznenađeni odzivom naših građana i brojem onih koji su se registrovali za jedan ili sva tri pregleda za manje od mjesec dana.

To je potvrda da građani znaju prepoznati iskrene namjere Ministarstva zdravstva da zaštiti njihovo zdravlje i život. Kampanja obuhvata video priloge, kampanju na vodećim portalima, Google platformama, društvenim mrežama, kao i podjelu letaka te seriju promocija ispred najvećih tržnih centara u Sarajevu, gdje će stanovnici imati mogućnost da se registruju na licu mjesta.

Ministarstvo zdravstva se neće zaustaviti na ovome. Vjerujemo da će desetine života biti spašeno do kraja ovog projekta, a da će veliki broj pregledanih učestvovati i u budućim projektima preventivnih pregleda koje će Ministarstvo realizirati. Nastavljamo sa naporima da se potpuno unaprijedi zdravstvo u KS, a zdravlje naših građana nam je na prvom mjestu. Preventivni pregledi spašavaju život - rekao je Vranić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.