SKUPŠTINA KS

Nakon višesatne rasprave usvojen Prijedlog zakona o visokom obrazovanju

"Za" je glasalo 19 zastupnika, protiv je bilo pet, a suzdržanih nije bilo

S današnje sjednice Skupštine. Avaz

Piše: E. Ma.

30.8.2022

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, nakon višesatne rasprave, usvojen je Prijedlog zakona o visokom obrazovanju.

"Za" je glasalo 19 zastupnika, protiv je bilo pet, a suzdržanih nije bilo.

Sjednica koja je prekinuta jučer tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda, nastavljena je jutros u 10 sati, a zastupnici su imali oštre polemike.

Aleksandra Nikolić, ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih KS je u prezentaciji Prijedloga zakona kazala da je jedan od ciljeva stavljanje visokoškolskog nastavnog i naučnog procesa u fokus regulative umjesto njegovih institucionalnih aspekata.


Najvažniji ciljevi Prijedloga zakona o visokom obrazovanju će stvoriti institucionalni okvir koji će omogućiti transformaciju i ojačati tekući proces digitalizacije visokog obrazovanja, što će dovesti do stvaranja modernog ekosistema nauke, visokog obrazovanja, inovacija i poduzetništva, uz objedinjavanje infrastrukture, ljudi, inicijativa i institucija u mrežu koja integrira fizički i kibernetički prostor, omogućavajući harmoniziranje sa evropskim prostorom visokog obrazovanja, a što je definisano Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj je u jučerašnjem obraćanju zastupnicima kazao da je za Senat UNSA utvrđeni Prijedlog zakona prihvatljiv i u značajnoj mjeri bolji od postojećeg koji je na snazi od 2017. godine.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.