NOVI PRAVILNIK

U Kantonu Sarajevo se ukidaju duge liste čekanja: Pacijent mora biti pregledan u roku od 30 dana

Ukoliko to nije moguće, pacijent može otići u neku drugu zdravstvenu ustanovu, uključujući i privatnu, i uraditi pregled koji mu treba, a troškove će mu refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja KS

Vranić donio novi pravilnik. Avaz

Piše: E. Ma.

5.9.2022

Haris Vranić, ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo donio je novi Pravilnik koji zabranjuje formiranje listi čekanja za najvažnije preglede.

Potvrdio je ovo u izjavi za portal "Avaza" ministar Vranić.

Do sada su pacijenti u KS  na neke preglede znali čekati i duže od pola godine, no, tome će se, stati ukraj.

 Sada će se usluge pacijentima morati pružiti u određenom vremenskom intervalu, odnosno zdravstvena ustanova ima rok od 30 dana.


Faksimil novog Pravilnika. Screenshot

Ako to nije u mogućnosti, pacijent može otići u neku drugu zdravstvenu ustanovu, uključujući i privatne, i uraditi pregled koji mu treba, a troškove će mu refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

Ovo se odnosi na CT preglede i na magnetnoj rezonanci i to: pregled glave i kičme u neurohirurgiji, pregled glave i kičme u neurologiji, CT pregled glave i kičme u pedijatrijskoj populaciji, MR pregled glave i kičme u pedijatrijskoj populaciji, CT dijagnostika grudnog koša, MR dijagnostika grudnog koša, CT pregled abdomena i male karlice, MR pregled abdomena, MR pregled male karlice, MR pregled muskuloskeletnog sistema, višeslojna CT angiografija.

Odnosi se i na dijagnostičke i terapijske procedure za bolesti srca, kao i onkološke i radioterapije te patohistološki nalazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.