POČELA IZGRADNJA

Simbol odbrane Novog Grada, Sarajeva i BiH: Spomenik "Krila odbrane" krasit će Golo Brdo

Grandiozni spomenik u vidu stilizirane ptice kao simbola slobode, dio je Memorijalnog kompleksa Žuč

Budući izgled spomen-obilježja. Avaz

Piše: E. Ma.

14.9.2022

Na Golom Brdu je počela izgradnja spomen-obilježja „Krila slobode“.

Spomen-obilježje bit će jedno od simbola odbrane i sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine na jednom od najviših uzvišenja u općini Novi Grad, gdje su agresori u periodu od 1992. do 1995. godine, vršili žestoke napade s ciljem ovladavanja ovom kotom, ali i rejonom brda Žuč, gdje su se vodile odlučujuće borbe za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine


Veliki monument raspona 25 metara i 16 metara visine

Gradilište je obišao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima i izvođačem radova.

Efendić je kazao da je spomen-obilježje „Krila slobode“ značajno za sve one koji su učestvovali u odbrani grada i države Bosne i Hercegovine u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, te da će ono biti nalik na velika monumentalna spomen-obilježja, koja su građena nakon II svjetskog rata i najveće spomen-obilježje, koje gradi Općina Novi Grad Sarajevo, a projekat je finansijski podržalo Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.Gradilište obišli načelnik Efendić sa saradnicima i izvođačem radova. Općina Novi Grad

- U toku je izlijevanje temelja za spomenik. Radi se o jednom velikom monumentu raspona 25 metara i 16 metara visine. Ovo je zaista veliki arhitektonski složen objekat, djelo prof. Emira Salihagića. Ove godine 8. juna položen je kamen temeljac, izvođač radova krenuo je sa pripremnim zemljanim radovima. Utrošeno je dosta vremena na pronalazak rješenja i načina da se spomenik zaštiti, obzirom da će se nalaziti na vanjskom prostoru - kazao je Efendić.

Naveo je da je vrijednost ugovorenih radova oko 460.000 KM.

- Nadamo se da će spomenik biti završen do sljedeće godine, 8. juna kada bude obilježavanje Dana odbrane Općine. On će promijeniti sam izgled platoa brda Žuč i predstavljat će mjesto koje će se sigurno posjećivati i biti jedan simbol odbrane Novog Grada i grada Sarajeva - istakao je Efendić.

Grandiozni spomenik u vidu stilizirane ptice kao simbola slobode, dio je Memorijalnog kompleksa Žuč. Općina Novi Grad posljednjih godina radi na tome kako bi sačuvala od zaborava ovu lokaciju i njen značaj u periodu 1992-1995. godine u nastojanju da ovaj prostor dobije jedan memorijal, gdje bi se na jedan dostojanstven način mogle obilježavati godišnjice odbrambeno-oslobodilačkih bitaka i da bi se sve ono što se dešavalo tokom proteklog rata moglo na ispravan način pamtiti i prenositi na generacije koje dolaze, saopćeno je iz ove općine.


Multimedijalne sale za prijem posjetilaca

Bitke na Žuči tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu predstavljaju niz slavnih pobjeda Armije RBiH u kojoj su svoje živote dali mnogi građani. Kao mjesto trajnog pomena i sjećanja na te herojske bitke, Općina Novi Grad je na Žuči izgradila Dom oslobodilaca, ulaznu kapiju za Memorijalni kompleks na Golom Brdu, platou na kojem se od 2016. godine održava manifestacija obilježavanja 8. juna – Dana odbrane općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč.

Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo ističe da se ove godine nastavljaju radovi na tom projektu.

- Mi smo u Općini Novi Grad pobornici da se napravi nešto grandiozno, da napravimo nešto što opisuje veličinu herojstva ljudi, koji su se borili za odbranu 1992-1995. godine. Ti ljudi koji su branili i odbranili Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu su ljudske gromade, pa i spomenik takav treba da bude, spomenik gromada, kao što su oni bili. Smatram da bi to trebalo biti jedno centralno spomen-obilježje za čitavu državu Bosnu i Hercegovinu, jedinstveno za ove prostore - rekao je Delalić.

U sklopu Memorijalnog kompleksa “Žuč” planirana je i izgradnja još jednog objekta u kojem će se nalaziti multimedijalne sale za prijem posjetilaca, za održavanje historijskih časova, druženje i slično, ali i prostorije za muzejsku postavku brigada koje su se borile na ovom području, te drugi prateći sadržaji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.