APSURDI

Okončana višegodišnja borba za sanaciju jednog stepeništa u glavnom gradu BiH

Nakon brojnih apela i inicijativa Sulejmana Haljevca konačno kraj agonije za mještane

Radovi bi trebali biti završeni do kraja septembra. Avaz

Piše: N. Ćorović

17.9.2022

Već duže vremena mještani ulice Borak u općini Centar svakodnevno muku muče dok dođu do svojih domova, a sve zbog stepeništa koje je u katastrofalnom stanju.

Nakon inicijative i apela vijećnika SBB-a Sulejmana Meme Haljevca krenulo se u sanaciju ovog stepeništa, no radovi su se odužili.

Sve je rezultiralo katastrofom tokom padavina prošlog mjeseca, kada je sav građevinski materijal završio na saobraćajnici.



Loše stanje

Početkom prošle sedmice počeli su radovi na sanaciji, a nadležni su obećali da će do kraja mjeseca građani imati potpuno obnovljeno stepenište.

Planirano je da radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ okončaju radove na rekonstrukciji vodovodne mreže za naselje Borak, što predstavlja preduvjet za sanaciju ovog zapuštenog stepeništa.


Haljevac: Borba za građane. Avaz

Do sada je, od početka juna, tokom izvođenja radova na polaganju novog cjevovoda, duž trase između ulice Terezija 18 na Skenderiji do glavne cijevi u ulici Borak između brojeva 15 i 17, postavljeno oko 200 metara novog distributivnog voda, s urađenim kućnim priključcima na okolne stambene objekte.

Finansijer projekta rekonstrukcije vodovodne mreže je Općina Centar, koja je izdvojila iz svog budžeta 48.425 KM.

- Stepenište u ulici Borak trebalo je još davno biti sanirano, ali očigledno nadležni nisu imali sluha da pomognu tim nemoćnim ljudima. Stepenice godinama stoje zapuštene. Dvije godine se borim za ulicu Borak. Mještani koji žive tu ne mogu normalno izaći na ulicu. Posljednja kiša im je uništila sve, žao mi je što su se ti ljudi toliko napatili jer su imali nenormalnu situaciju. Ostanu zatvoreni u dvorištu, ne mogu izaći vani zbog strmine i blata. SBB i ja borit ćemo se da se više nikada ne desi da neko u glavnom gradu godinama čeka da se obnovi stepenište, kao što su čekali stanovnici ulice Borak - kazao je Haljevac.


Obećanje mještanima

Haljevac je obećao da će on i SBB biti uz građane jer zaslužuju da u 21. stoljeću žive mnogo bolje u glavnom gradu države.

- Iskreno se nadam da će radovi u ulici Borak uskoro biti završeni. Na inicijativu SBB-a, ja građanima iz ulice Borak obećavam da će dobiti novo stepenište, normalan put i prilaz od kuće do grada. I ne samo u ovoj ulici, u ovoj općini, borit ćemo se da u svim dijelovima Sarajeva, u svim krajevima BiH, građani nikada ne budu zapostavljeni - dodao je Haljevac.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.