KANTON SARAJEVO

Raspisan Javni poziv za stipendiranje djece boraca-branitelja za školsku 2022/2023. godinu

Ova djeca su naša budućnost, i mi na ovaj način želimo da podržimo tu budućnost, rekao je Osmanović

Stipendije za đake. ILUSTRACIJA

A. O.

21.10.2022

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo raspisalo je danas Javni poziv za dodjelu stipendija djeci boraca-branitelja BiH sa područja Kantona Sarajevo za 2022/2023.godinu.

U skladu sa dosadašnjom praksom, Javni poziv realizuje Fond Kantona Sarajevo za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila – žrtava rata "IKRE", gdje će svi zainteresovani moći predati potrebnu dokumentaciju.


Drugi i treći ciklus

Ovogodišnja novina stipendiranja u predstojećoj školskoj godini jeste da će po prvi put pored stipendija za srednjoškolce i studente I ciklusa studija biti dodijeljene i stipendije za drugi i treći ciklus studija.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović nije krio zadovoljstvo onim što je dosad realizovano u Ministarstvu, te pojasnio da postoji poseban senzibilitet prema budućnosti ove djece.

- Ono što smo najavljivali u prethodnom periodu, ovim javnim pozivom ćemo i konačno realizovati. Moram istaći da bih bio najponosniji čovjek, ministar, kada bismo imali 40 doktora nauka, pripadnika boračke populacije, kojima smo finansirali školovanje. Ova djeca su naša budućnost, i mi na ovaj način želimo da podržimo tu budućnost. Pozivam sve naše mlade ljude koji ispunjavaju uslove da se prijave na Javni poziv, te da tako zajednički olakšamo njihovo školovanje - poručio je ministar Osmanović.


Obrasci za dodjelu stipendija

Stipendije za školsku 2022/2023. godinu isplaćivat će se tokom devet mjeseci, a informacije o uslovima i detaljima prijave mogu se naći na web stranici Ministarstva za boračka pitanja KS.

Obrasci za dodjelu stipendija mogu se preuzeti na info punktu Ministarstva ili u Fondu ''IKRE'', kao i putem web stranice www.mbp.ks.gov.ba.

Pomenute stipendije bit će dodijeljene u skladu sa Javnim pozivom, i to 100 KM za učenike srednje škole i studente I ciklusa studija, 200 KM za II ciklus, te 500 KM za studente koji odluče upisati III ciklus studija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.