SARAJEVO

Visoka delegacija ljekara iz Turske posjetila Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš"

Goste je srdačno dočekao prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice sa saradnicima

Posjeta delegacije Općoj bolnici. OPĆA BOLNICA

A. O.

21.10.2022

U okviru programa tehničke pomoći jačanja donorstva i transplantacije u BiH, danas je Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" posjetila višečlana delegacija turskih ljekara različitih specijalnosti. U ime Donorske mreže u FBiH sastanku su prisustvovali predsjednica prof. dr. Halima Resić, koja je i inicirala susret te Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika.

Goste je srdačno dočekao prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice sa saradnicima. On se zahvalio svima na posjeti, a posebno vrhunskim stručnjacima na pomoći koju pružaju u afirmaciji donorstva i transplantacije u našoj zemlji. Svoje kolege je upoznao sa radom ustanove na čijem je čelu i mogućnostima koje pruža Opća bolnica kada bi zaživjela donorska mreža u BiH. Naglasio je da imaju stručnjake i resurse, koji bi uz institucionalnu pomoć mogli odmah početi raditi i ovu vrstu zdravstvene usluge, jer je najnormalnija stvar da bolnice svojim pacijentima pruža najbolju uslugu.


Sa održanog sastanka. OPĆA BOLNICA

 Turski stručnjaci su iznijeli svoja iskustva , a doktor Ejup Kahvesi (Eyup Kahveci), predsjednik Transplantacionog centra Turske je kazao da se u njegovoj zemlji na godišnjem nivou uradi sedam hiljada transplantacija bubrega i jetre. Osoblju Opće bolnice je ponudio stručnu i tehničku pomoć, kako bi ovaj proces krenuo i u BiH te edukaciju medicinskog i drugog osoblja u najvećem transplantacionom centru u Istanbulu. Naglasio je da se ovaj projekat provodi u još 10 zemalja.

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika izrazio je nadu da bi proces donorstva i transplantacije konačno krenuo, jer kako je rekao, zadnjih pet godina ovaj proces stoji i veliki je problem za mnogobrojne pacijente.

Inače, Donorska mreža u BiH u saradnji sa Ministarstvom zdravstva FBiH i uz podršku partnera iz Turske-Transplant fondacijom i Međunarodnom mrežom za transplantacije, Bezmialem Vakif Univerzitetom te Univerzitetom zdravstvenih nauka-Centrom za izučavanje zdravstvenih nauka Balkana, Medicinskim fakultetom Univerziteta Gazi, Udruženjem transplant koordinatora, Udruženjem turskih intenzivista i Zdravstvenim diplomatskim društvom , počinje implementaciju projekta podrške jačanju donorstva i transplantacije u BiH. Tim povodom će sutra u Sarajevu biti upriličena konferencija, na kojoj će se okupiti predstavnici relevantnih institucija da sagledaju stanje i perspektive donorstva i transplantacije u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.