VAŽNI PREGLEDI

Besplatnim preventivnim pregledima pacijenata u Općoj bolnici obilježen Dan borbe protiv moždanog udara

Pacijenti su dobili neophodne savjete i dalje preporuke za primarnu i sekundarnu prevenciju moždanog udara

Preventivni pregledi. OPĆA BOLNICA

A. O.

31.10.2022

Povodom svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, koji se obilježava 29. oktobra, na Odjeljenju za neurologiju Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" je kao i prethodnih nekoliko godina održana akcija preventivnih pregleda pacijenata, koji su imali rizikofaktore za moždani udar.

Na kabinetu za Color doppler Odjeljenja neurologije ukupno je besplatno pregledano dvadeset pacijenata. Pacijenti su dobili neophodne savjete i dalje preporuke za primarnu i sekundarnu prevenciju moždanog udara.

Ovi pregledi su izuzetno važni u prepoznavanju rizika od nastanka moždanog udara, kako bi se na vrijeme bolest spriječila ili ako do nje dođe što efikasnije liječila. Medicinski tim koji je učestvovao u preventivnim pregledima je bio u sastavu doktorice Naida Tiro i Amra Salkić, specijalisti neuropsihijatri, doktor Amel Amidžić, specijalista neurolog te medicinske sestre Mirsada Merdan i Lejla Bukalo.

Također, povodom Dana borbe protiv moždanog udara za uposlenike ove zdravstvene ustanove je održano i predavanje o temi: "Sekundarna prevencija moždanog udara – klinički update", a predavač je bio dr. Amel Amidžić, specijalista neurologije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.