JOŠ SE NE ZNA LOKACIJA

Je li spomenik kralju Tvrtku teren za obračun članova Komisije i gradske vlasti?

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika poslala dopis u kojem navodi da je u pokrenuta peticija za uvrštavanje zgrade Parlamenta na popis zaštićenih spomenika

Idejno rješenje za spomenik. Facebook

Piše: E. Ma.

30.11.2022

Još nije utvrđeno gdje će se nalaziti spomenik kralju Tvrtku jer je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika poslala dopis u kojem navodi da je u pokrenuta peticija za uvrštavanje zgrade Parlamenta na popis zaštićenih spomenika.

Zbog toga se na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva nije ni glasalo o ovoj odluci.


Nije poznato ko je pokrenuo peticiju

Peticija za proglašenje nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine za zgradu Parlamentarne skupštine BiH i zgradu prijateljstva između Grčke i BiH, podnesena je 20. novembra. 

Nije poznato ko je pokrenuo peticiju za uvrštavanje zgrade Parlamenta BiH na listu nacionalnih spomenika, no, sudeći o odnosu članova Komisije i gradskih vlasti, pretpostavlja se da je politika upletena u sve.

Komisija se poziva na Dejtonski sporazum, konkretno član V, stav 3, Aneks 8 u kojem stoji da se u periodu od godinu nakon što je peticija podnesena Komisiji, ili dok se ne donese konačna odluka, sve strane moraju suzdržati od poduzimanja bilo kakvih namjernih mjera koje bi mogle oštetiti dobru.


Narušio bi se vizualni i funkcionalni integritet zgrade

Također, iz Komisije navode da se predložena lokacija nalazi u zaštitnom pojasu Odluke o urbanom historijskom urbanom pejzažu Sarajeva, te da do konačnog usvajanja prostorno-planskih dokumenata na snazi ostaju odredbe postojeće i važeće prostorno-planske dokumentacije.

Podsjećamo, kao prvobitna lokacija za spomenik kralju Tvrtku odabran je park koji se nalazi iza zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

No, Komisija je ovo odbila jer bi se narušio vizualni i funkcionalni integritet zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.