PRIPREME U TOKU

Nadležni obećavaju da će glavni grad BiH zasjati u punom sjaju: Šta će Sarajevo ponuditi turistima ove zime

Sezona na olimpijskim ljepoticama počinje 10. decembra, počelo i ukrašavanje ulica

Piše: N. Ćorović

5.12.2022

Otvorena "Zimska čarolija" na Skenderiji. Vlada KS

Decembar sa sobom donosi prazničnu čaroliju, a nadležni obećavaju da će Sarajevo zasjati u punom sjaju ovog mjeseca.

Na Skenderiji je u četvrtak zvanično otvorena „Zimska čarolija“, koja će trajati do kraja januara 2023. godine, a tokom naredna dva mjeseca Sarajlije i gosti imat će priliku uživati na najvećem otvorenom klizalištu u Bosni i Hercegovini. Osim klizališta koje zauzima površinu od 2.500 kvadratnih metara, posebna atrakcija bit će i veliki ledeni tobogan, ukupne dužine 30 i visine šest metara.

Krajem prošle sedmice završen je i javni poziv Turističke zajednice KS za „Sarajevo Winter Fest“, koji je namijenjen za projekte/programe koji će turistima i građanima ponuditi zanimljive sadržaje i osigurati produžetak trajanja zimske turističke sezone u našem gradu.

Dodjelom bespovratnih finansijskih sredstava Turističke zajednice sufinansirat će se projekti iz oblasti turizma, kulture, sporta, zabave i gastronomije koji bi trebali privući i zadržati posjetioce u glavnom gradu BiH tokom zimskih mjeseci, a naročito u vrijeme praznika.

Bogata ponuda

Adisa Kušundžija, stručna saradnica za marketing Turističke zajednice Kantona Sarajevo, za „Avaz“ je kazala da su pripreme u punom jeku kako bi ove godine građane i strane goste čekao veoma zanimljiv sadržaj.

Kako je navela, prateći svjetske trendove u cilju obogaćivanja i unapređenja turističke ponude, realizirali su projekt nabavke praznične iluminacije i dekoracije koje su atraktivne za fotografiranje i promociju destinacije.

- Osim interesantnog svjetlećeg 3D natpisa #Sarajevo, koji trenutno krasi trg prekoputa Vijećnice i plijeni pažnju turista i prolaznika, građane će uskoro dočekati 3D saonice, jeleni, ledenjaci, okićene jelke, svjetleće kugle i polukugle. U narednom periodu planirana je nabavka dodatnih količina dekorativnih elemenata - istakla je Kušundžija.

Prazničnim ukrašavanjem grada pohvalila se i na društvenim mrežama gradonačelnica Benjamina Karić, i to lijepom dekoracijom s novogodišnjom jelkom iz Štrosmajerove ulice.

Također, Kantonalno javno preduzeće ZOI ’84 i olimpijski centri Bjelašnica i Igman spremni su za predstojeću zimsku sezonu, potvrdili su iz tog preduzeća.


Bjelašnica i Igman spremno dočekuju zimu. Facebook

- Svi uvjeti za najbolju skijašku sezonu su već ispunjeni. Kapacitet skijališta je znatno povećan u odnosu na prethodne sezone, u smislu proširenja sistema vještačkog osnježivanja prije svega, a svakako i instaliranjem novih ski-liftova i žičara. Radovi na proširenju staza i izgradnji novih spojnih staza su pri kraju, a sigurni smo da će svi skijaši i borderi Bjelašnicu i Igman doživjeti u potpuno novom svjetlu, kakvo i dolikuje olimpijskim planinama - kazao je rukovodilac Odjela za marketing i prodaju KJP ZOI ’84 Aldin Smajkan.

Zvanična zimska sezona na olimpijskim ljepoticama počinje 10. decembra.



Izdvojeno više od 350.000 KM

Gradonačelnica Benjamina Karić kazala je da je budžet za centralnu novogodišnju proslavu u Sarajevu 350.000 KM. Građane i goste glavnog grada BiH u 2023. godinu uvest će „Dubioza kolektiv“.

- Potpisan je ugovor na 350.000 KM. U taj iznos uključeni su, osim samog nastupa „Dubioze“, i produkcija, vatrometi, sama bina, dakle svi popratni troškovi - kazala je ranije Karić.

Prema našim informacijama, svjetski popularan bend bi za ovaj nastup trebao iskeširati između 100 i 200 hiljada KM, s obzirom na svoju ogromnu popularnost.

U KS se tokom novogodišnjih praznika očekuje 15.000 noćenja, što je oko 30.000 KM naplaćene boravišne takse i između minimalno 15 i 22 miliona KM prihoda od turizma.


"Dubioza kolektiv" uvest će građane u Novu godinu. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.