NA MJERNIM JEDINICAMA

Porast zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo: Trudnice, djeca i starije osobe ne bi trebali izlaziti van

Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka očekuje se u petak, zbog vjetra i porasta temperatura

Zrak zagađen. ILUSTRACIJA / AVAZ

A. O.

14.12.2022

Porast vrijednosti zagađujućih PM 10 čestica u Kantonu Sarajevo bilježi se od jutros, koje na svim mjernim mjestima prelaze granične vrijednosti (50 mikrograma čestica po metru kubnom).

Najveće izmjerene satne vrijednosti PM10 danas u 13:00 sati zabilježene su na mjernoj stanici Vogošća, a iznose 130 μg/m3, te na mjernoj stanici Otoka-120 μg/m3.U Ilijašu je izmjereno 96 μg/m3 čestica, u Hadžićima 87 μg/m3, na Ilidži 76 μg/m3 i Vijećnici 65 μg/m3 čestica.

Iako usljed promjenjivih vremenskih uslova nisu ispunjeni uslovi za proglašenje "Pripravnosti", s obzirom na povećane vrijednosti PM10 čestica, ipak se preporučuje rizičnim grupama stanovništva – trudnicama, djeci, starijim osobama te hroničnim bolesnicima s plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima da reduciraju kretanje i boravak vani.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda i večeras se očekuju padavine, a za sutra se prognoziraju slične vremenske prilike. Zbog mogućnosti pojave temperaturne inverzije, sutra u jutarnjim satima, ne preporučuje se boravak vani osjetljivim kategorijama stanovništva.

Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka očekuje se u petak, zbog vjetra i porasta temperatura, usljed čega dolazi do "razbijanja" inverzije i "čišćenja" zraka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.