PREMIJER KS

Forto na sjednici Skupštine KS: Niti imamo planirano, niti niti imamo mogućnosti da isplatimo jednokratnu pomoć

Iako za to postoje sredstva u rekordnom budžetu, odluka je da se ne ide u nabavku uniformi već da se čeka donošenje uredbe o jedinstvenoj uniformi, kazao je Katica

Forto: Odgovorno ponašanje. Screenshot

Piše: E. Ma.

28.12.2022

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevu, u okviru prve tačke dnevnog reda Zastupnička pitanja, inicijative i odgovori, Mahir Dević (SDA) tražio je da Skupština KS zaduži Vladu KS da do kraja budžetske 2022. isplati jednokratnu novčanu pomoć radnicima u KS od 1.080 KM, a kao pomoć u prevazilaženju inflacije.

On je tražio da se o ovoj inicijativi izjasni Skupština i da se nada da će je zastupnici podržati jer neki kantoni, poput Zeničko-dobojskog, koji imaju manji budžet su na ovaj način pomogli građanima.


Sredstva za odbranu optuženih u slučaju "Dobrovoljačka"

Haris Zahiragić (SDA) predložio je inicijativu da se osiguraju sredstva za finansiranje svih troškova odbrane za sve optužene u slučaju "Dobrovoljačka". On je istakao da je to najmanje što Kanton Sarajevo može uradti za te ljude koji su branili BiH, a sada su od mnogih zaboravljeni.

Jasmin Šaljić (SBiH) je pitao ministra unutrašnjih poslova Admira Katicu da kaže koliko ima sindikata u MUP-u i dokle je stigla nabavka opreme za policijske službenike i kakva je sigurnosna situacija u KS.

Katica je rekao da je Vlada ima potpisan kolektivni ugovor sa Sindikatom policije KS još u februaru ove godine i da s njima uspješno pregovaraju, a da je u septembru formiran još jedan sindikat, ali na nivou FBiH i još nije reprezentativan.

Naveo je i da je odluka da se sada, iako za to postoje sredstva u rekordnom budžetu ovog ministarstvo, ne ide u nabavku uniformi, već da se čeka donošenje uredbe o jedinstvenoj uniformi, a nada se da će do polovine godine do toga doći.



Kakva je sigurnosna situacija

Što se tiče sigurnosne situacije, rekao je da je Uprava policije smanjila imovinski kriminalitet za jednu petinu.

- Ne možemo biti zadovoljni pitanjem sigurnosti u saobraćaju jer ima veći broj nesreća i teže povrijeđenih osoba - kazao je Katica.

Premijer Edin Forto se javio za riječ i rekao je da će naredne četiri godine biti dobre za građane KS.

On je kazao i da neće isplatiti jednokratnu pomoć zaposlenima u KS. Podsjetio je da su u pregovorima s Koordinacijom sindikata povećali osnovicu za pet posto i imali uspješne pregovore o većini kolektivnih ugovora. Kako je inflacija nastavila galopirati u 2022. i u  razgovorima s predstavnicima sindikata odlučili su se na dodatno povećanja plaća od pet posto na osnovu boda. 

- U ovom trenutku niti imamo planirano niti imamo mogućnosti da isplatimo jednokratnu naknadu jer smo na odgovoran način na period od 13 mjeseci pravili stalna povećanja kako bi pratili inflaciju - rekao je Forto.

Podsjetimo, Koordinacija sindikata donijela odluku je odluku da će organizirati štrajk upozorenja 23. januara, a moguće je i da će organizirati generalni štrajk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.