NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Skupština KS nije podržala inicijativu: Ništa od isplate jednokratne pomoći

Čengić, Marjanović i zastupnici Stranke za BiH glasali za inicijativu Faruka Kapidžića o izvještaju sa EXPO-a

Forto: dgovorna vlada se ne probudi zadnji dan godine sa viškom novca. Screenshot

Piše: E. Ma.

30.12.2022

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo odbijena je inicijativa Mahira Devića (SDA) da Vlada KS radnicima koji se finansiraju iz budžeta KS isplati jednokratnu pomoć u iznosu od 1.080 KM.

Premijer KS Edin Forto obrazložio je odgovor na sjednici Skupštine KS zašto Vlada KS nije prihvatila inicijativu da se radnicima koji primaju plaću s budžeta KS isplati jednokratna pomoć u iznosu od 1.080 maraka. 

- U javnosti se ponavlja teza, da u godini krize, ako postoje slobodna sredstva. Na primjer kao što se Vlada FBIH na kraju godina probudila sa 200 miliona suficita. Znači, oni su upravljali cijelu godinu, i na samom kraju godine su rekli, evo imamo 200 miliona viška. Odgovorna vlada se ne probudi zadnji dan godine sa viškom novca, odgovorna vlada vraća novac građanima. Vrlo dobro znamo, i svi koji se bave ovim znaju, da su svi budžeti narasli u ovoj godini zbog inflatornih pritisaka, rasta cijena, rasta plata, rasta troškova života - kazao je Forto.

Nisu najugroženija kategorija

Vlada KS, kada je usvajala budžet za 2022. godinu, kako je rekao, planirao je ovo povećanje i rasporedili ga pravima, zakonima i intervencijama poput subvencija.

- Mi smo te novce već vratili građanima, nismo se probudili danas sa 20 miliona viška da isplatimo neku jednokratnu pomoć - rekao je premijer KS.

Kako je naveo, i da imaju sada sva ta sredstva i da je tu nekih 20 ili 120 miliona to bi išlo nezaposlenima, penzionerima, ljudima koji primaju socijalnu pomoć i najugroženijim kategorijama.

- Ljudi koji primaju plaću sa budžeta Kantona Sarajevo nisu najugroženija kategorija. Svi koji to kažu, ne prate makroekonomska kretanja - rekao je Forto.

On je na prethodnoj sjednici kazao i da neće isplatiti jednokratnu pomoć zaposlenima u KS. Podsjetio je da su u pregovorima s Koordinacijom sindikata povećali osnovicu za pet posto i imali uspješne pregovore o većini kolektivnih ugovora. Kako je inflacija nastavila galopirati u 2022. i u razgovorima s predstavnicima sindikata odlučili su se na dodatno povećanja plaća od pet posto na osnovu boda.


Glasali kontra

- U ovom trenutku niti imamo planirano niti imamo mogućnosti da isplatimo jednokratnu naknadu jer smo na odgovoran način na period od 13 mjeseci pravili stalna povećanja kako bi pratili inflaciju - rekao je Forto.

Odbijena je i inicijativa SDA-ovog Faruka Kapidžića kojom se zadužuje Vlada KS i Ministarstvo privrede KS da do naredne sjednice dostave detaljan izvještaj i ugovore vezane za učešće na sajmu EXPO u Dubaiju o utrošku svih sredstava, kako direktnih tako i putem angažovanih agencija.

Većina je ovu inicijativu odbila, a zanimljivo je da su "za" glasali Irfan Čengić (SDP), Damir Marjanović (Za nove generacije) i poredstavnici Stranke za BiH, za razliku od drugih zastupnika većine koji su bili suzdržani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.