KANTON SARAJEVO

Za poljoprivrednu proizvodnju u prošloj godini isplaćeno skoro 7,1 milion KM

Pomenute aktivnosti ogledale su se u pravovremenom donošenju pozakonskih akata koji regulišu dodjelu podsticaja

Značajna povećanja. AVAZ

A. O.

13.1.2023

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u protekle dvije godine značajno je povećalo ulaganja u razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje, kako povećanjem pojedinačnih podsticaja, proširenjem modela podsticaja, tako i aktivnostima na uređenju legislative. 

Pomenute aktivnosti ogledale su se u pravovremenom donošenju pozakonskih akata koji regulišu dodjelu podsticaja, ali i pripremi novog teksta Zakona o poljoprivrednim novčanim podsticajima i ruralnom razvoju, koji je u formi prijedloga i uskoro će se naći na dnevnom redu Skupštine KS.

Javna rasprava 

- U proteklom periodu imali smo javnu raspravu i svi koji su željeli i htjeli, mogli su učestvovati i dati svoj doprinos poboljšanju ovog zakona. Mi smo sve kvalitetne prijedloge uvrstili, te očekujemo da će prijedlog ovog zakona, nakon usvajanja na Vladi, dobiti potrebnu većinu i u Skupštini Kantona Sarajevo - izjavio je ministar privrede KS Adnan Delić.

On je podsjetio da je poljoprivredna proizvodnja u 2022. godini značajno rasla. Najveći rast zahtjeva za podsticaje zabilježen je u animalnoj proizvodnji, te je od ukupno 7.832.624 KM isplaćenih podsticaja, nešto više od pet miliona KM isplaćeno za podsticaj ovoj vrsti proizvodnje.

- Imali smo značajan rast zahtjeva u animalnoj proizvodnji, posebno za kupovinu priplodnih junica. Ove godine za 39 takvih zahtjeva isplaćeno je nešto manje od 558.000 KM. Za istu ovu proizvodnju u 2021. godini imali smo tek 11 zahtjeva za koje je tada odobreno oko 103.000 KM. Smatramo ovo velikim napretkom i pojačanjem u oblasti kvaliteta proizvodnje animalnog porijekla - naveo je ministar Delić.

Značajna povećanja 

Značajna povećanja zahtjeva zabilježena su i u oblasti kupovine poljoprivredne mehanizacije, te je u 2022. godini za 272 zahtjeva isplaćeno 1,3 miliona KM, što je 112 zahtjeva više u odnosu na 2021. godinu, kada je Ministarstvo obradilo 160 zahtjeva za nabavku mehanizacije i isplatilo podsticaje u iznosu od 828.000 KM.

- Povećanje zahtjeva za kupovinu mehanizacije pokazatelj je da naši poljoprivrednici šire svoju proizvodnju i jačaju postojeće proizvodne kapacitete domaćinstava. Vjerujem da će neka od ovih gazdinstava, ukoliko se nastavi kontinuitet povećanja podrške poljoprivrednoj proizvodnji, prerasti u ozbiljne proizvođače na području Kantona Sarajevo - istakao je ministar.

Ministarstvo privrede KS, u protekle dvije godine, uložilo je više od 13 miliona KM u jačanje primarne poljoprivredne proizvodnje, od čega je u 2022. godini za 2.474 zahtjeva isplaćeno 7.832.624 KM, a u 2021. godini za 2.271 zahtjev ukupno 5.579.449 KM.

Jačanje poljoprivrednih podsticaja 

Ministar Delić podsjetio je da je u Budžetu iz 2020. godine bilo pet miliona KM za primarnu pojoprivrednu proizvodnju, te da su odmah, počtkom 2021. godine, počeli raditi na povećanju podrške poljoprivrednoj proizvodnji, što je, kako je već istaknuto, na kraju 2022. godine rezultiralo podrškom većom od 13 miliona KM u protekle dvije godine.

Uporedo s jačanjem poljoprivrednih podsticaja poljoprivrednim proizvođačima s područja Kantona Sarajevo, Ministarstvo je uložilo oko tri miliona KM za unapređenje kvaliteta proizvodnje i na Poljoprivrednom dobru "Butmir", te oko pola miliona KM za početak realizacije projekta osjemenjavanja, petogodišnjeg generacijskog projekta u oblasti govedarstva, čija je ukupna vrijednost oko dva miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.