NOVO SARAJEVO

Oglasio se Tanović o navodima NiP-a: Pojedini vijećnici čine sve kako bi onemogućili efikasan rad

Zaboravljaju da su upravo oni dio vlasti, procesa i svih upravljačkih struktura u Novom Sarajevu, navodi se u saopćenju

Tanović: Trenutno realizujemo više od 82 posto predizbornih obećanja. Facebook

A. Č.

24.2.2023

Općinska organizacija Naroda i pravde najavila je da će danas održati pres konferenciju pod nazivom „Status Naroda i Pravde u Općini Novo Sarajevo“,

Tim povodom, reagirali su iz Općine Novo Sarajevo o istupima vijećnika i predstavnika OO Naroda i Pravde.

- Općina Novo Sarajevo na čelu sa načelnikom dr. Hasanom Tanovićem, prethodno nezavisnim kandidatom, danas članom Socijaldemokratske partije BiH (SDP), od početka mandata sprovodi politike i strateške ciljeve definisane u dokumentu potpisanom od strane tadašnje četvorke pod nazivom „Sarajevski dogovor“.

Analiza realizovanih predizbornih obećanja

Transparentan rad je jedan od zacrtanih ciljeva tadašnje četvorke, te je krajem 2022. godine, nakon samo dvije godine rada, Općina Novo Sarajevo, od strane civilnih organizacija, proglašena najtransparentnijom lokalnom samoupravom u Bosni i Hercegovini. Pored toga je urađena i analiza realizovanih predizbornih obećanja koja je pokazala da je načelnik dr. Hasan Tanović putem nadležnih općinskih službi pokrenuo i trenutno realizuje više od 82 posto predizbornih obećanja četvorke u Novom Sarajevu – navodi se u saopćenju Općine.

Dalje navode da su svi procesi koje obavlja općinska administracija transparentni i pod konstantnim nadzorom kako formalnih zakonskih i političkih, tako i predstavnika civilnog društva i građana u Bosni i Hercegovini.

Ometaju rad općinske administracije

- Pojedini vijećnici Općinske organizacije Narod i Pravda od samog početka mandata do danas čine sve kako bi onemogućili efikasan i nesmetan rad općinske administracije kako kroz opstrukcije u radu općinskog vijeća, tako i kroz realizaciju aktivnosti određenih tijela/komisija u Novom Sarajevu o čemu će javnost biti upoznata u narednim danima.

Iznošenjem veoma često površnih, neargumentovanih i pogrešno protumačenih činjenica na račun općinske administracije, kako zbog nepoznavanja zakonskih regulativa, nedovoljnog nivoa obrazovanja i iskustva pojedinaca, tako i zbog prikupljanja jeftinih političkih poena, naše sugrađane i širu javnost dovode u zabludu i stvaraju dojam da u Općini vlada haos i bezvlašće, dok u isto vrijeme zaboravljaju da su upravo oni dio vlasti, procesa i svih upravljačkih struktura u Novom Sarajevu.

Nastaviti sve aktivnosti i planove

Ako je sve već tako netransparentno, haotično i bez reda, kako tvrde iz Općinske organizacije Narod i pravda Novo Sarajevo, putem zvaničnih stranica na socijalnim mrežama i pojedinih portala, bilo bi politički korektno da se odmah povuku sa svih izvršnih političkih funkcija i kao konstruktivna opozicija dopuste strankama i pojedincima koji to žele da privedu ostatak mandata kraju, a sugrađani će svakako svoju ocjenu i sud dati na narednim izborima.

Kako ne bi došlo do zloupotrebe tumačenja sa njihove strane, a čemu su, pokazalo se u praksi više puta veoma skloni, napominjemo da Općina Novo Sarajevo ima izuzetne odnose sa svim predstavnicima političke organizacije Narod i Pravda na Kantonalnom nivou kako u Vladi Kantona, tako i u svim kantonalnim preduzećima, te će i u narednom periodu nastaviti sve aktivnosti i planove koji su proistekli iz „Sarajevkog dogovora“ – saopćeno je.

Dalje su se referirali na temu o kojoj Općinska organizacija Narod i pravda Novo Sarajevo u saradnji sa nekoliko vijećnika poznatih po iznošenju nepotpunih i iskrivljenih informacija prethodnih sedmica konstantno dezavuiše javnost načinom na koji iznosi određene i ograničene informacije, a vezano za projekt postavljanja dekorativne praznične rasvjete na Vilsonovom šetalištu i provođenje postupka javne nabavke.

Javne nabavke

- Na osnovu Statuta Općine Novo Sarajevo, Općinsko vijeće u okviru svojih nadležnosti vrši nadzor nad radom organa i službi Općine u skladu sa zakonom i tim Statutom. U skladu sa navedenim Statutom ne postoji propis koji daje ovlaštenje Općinskom vijeću da preispituje provedene postupke javnih nabavki, niti je ovakvo ovlaštenje utvrđeno Statutom Općine Novo Sarajevo. Zakonom o javnim nabavkama (ZJN) propisano je da su Agencija za javne nabavke i Ured za razmatranje žalbi, institucije nadležne za praćenje primjene ovog zakona, svako u okviru svojih nadležnosti.

Unatoč tome, nakon što se po zahtjevu Kolegija Općinskog vijeća, na dnevnom redu 22. redovne sjednice našla Informacija koja, između ostalog, uključuje i provedenu javnu nabavku za dekorativnu rasvjetu, nadležna općinska služba je radi transparentnog informisanja, kako Općinskog vijeća, tako i javnosti dostavila detaljno obrazloženje o provedenoj javnoj nabavci.

Dostavljena dokumentacija

Pored toga, vijećnicima je dostavljena i dokumentacija koju je općinska služba, poštivajući odredbe Zakona o javnim nabavkama, Zakona o zaštiti ličnih podataka i odredbe potpisanih ugovora o povjerljivosti, mogla dostaviti.

Za dokumentaciju koja, u skladu sa spomenutim zakonima nije mogla bit dostavljena, vijećnicima je u prostorijama nadležne službe bio omogućen uvid u istu. Dakle, konstatacija pojedinih vijećnika NiP Novo Sarajevo su netačne, zlonamjerne i iznesene u svrhu dovođenja javnosti u zabludu.

Nekoliko veoma bitnih činjenica pojedini vijećnici Naroda i pravde Novo Sarajevo svjesno i namjerno prešućuju, da li zbog neznanja ili nekog drugog razloga, a to su navedeni postupak javne nabavke proveden je putem otvorenog postupka, prema Planu javnih nabavki za 2022. godinu, (ovaj vid postupka se smatra kao najtransparentniji način JN) i nakon završetka postupka, potpisan je okvirni sporazum na period od dvije godine sa ukupnom vrijednošću od 399.999,79 KM (sa PDV-om), a koji podrazumijeva nabavku i ugradnju dekorativne rasvjete u dvije faze u Vilsonovom šetalištu.

Vrijednosti 289.313 KM, a ne 400.000 KM

Ono što, također, spomenuti vijećnici konstantno prešućuju jeste činjenica da se oko 25 posto ove nabavke odnosi na dio i dionicu šetališta koja pripada području Općine Centar.

Dakle, kako je i ranije bila praksa sa javnom rasvjetom, Općina Novo Sarajevo je uz saglasnost Općine Centar u okviru ove nabavke planirala i pokrenula nabavku za dio Vilsonovog šetališta koji se nalazi na njihovoj teritoriji.

Prva faza ovog projekta realizovana je potpisivanjem Ugovora u vrijednosti od 289.313,45 KM, a ne 400.000 KM kako navode i podrazumijevala je postavljanje reflektora za osvjetljenje drveća, modularnih visećih linijskih dekoracija, svjetlećih figura, te dekoraciju stubova.

Druga faza Okvirnog sporazuma realizovat će se u narednom periodu kroz nabavku svjetlosnih skulptura i dodatnih svjetlosnih elemenata, reflektora, stubne dekoracije i tematskih visećih elemenata.

Dekorativna rasvjeta na Vilsonovom

Napominjemo da je prilikom izrade projekta dekorativne rasvjete na Vilsonovom šetalištu, na bazi kojeg je i provedena javna nabavka, primijenjen je inovativan pristup kreiranja prostora putem svjetla, a isti je izradio specijalizirani tim dizajnera i inžinjera.

Koristimo i ovu priliku da javnosti ukažemo da Općina Novo Sarajevo, kao odgovorna jedinica lokalne samouprave, svoj rad temelji na principima zakonitosti, transparentnosti i otvorenosti.

U tom smislu je i Općinski načelnik dr. Hasan Tanović prilikom razmatranja ove Informacije od strane Općinskog vijeća pozvao vijećnike Naroda i pravde da djeluju u okviru svojih ovlaštenja i dostavljene dokumente ne koriste u svrhu populizma, već ukoliko smatraju da postoji sumnja da ovaj postupak nije zakonito proveden, iste dostave nadležnim organima.

Svako drugačije postupanje je potpuno nesvrsishodno i služi zamajavanju javnosti i prikupljanju jeftinih političkih poena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.