GRADONAČELNICA SARAJEVA

Karić nakon ubistva Azre Spahić: Ustati protiv subkulture bahatosti i siledžijstva

Za našu Azru Spahić, koja je život posvetila želji da pomaže drugima, nemoćnima, bolesnima, pomolimo se i nemojmo zaboraviti, poručila je Karić

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Facebook

D. H.

28.5.2023

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) oglasila se nakon što je 26. maja u saobraćajnoj nesreći ubijena 25-godišnja Azra Spahić.

Subkultura bahatosti

Pozvala je građane da se usprotive onom što je nazvala subkultura bahatosti i siledžijstva, za koju je navela da se iz straha, beznadežnosti i nepovjerenja okreće glava od nje.

- Svako od nas se treba zapitati šta može promijeniti. Za našu Azru Spahić, koja je život posvetila želji da pomaže drugima, nemoćnima, bolesnima, pomolimo se i nemojmo zaboraviti. Neka njena žrtva bude naša snaga da promijenimo ovaj svijet na bolje, onako kako je ona to željela da uradi. Budimo hrabri. To je naš dug prema njoj - poručila je Karić.

Podsjećamo, za danas u 18 u ulici Maršala Tita, na mjestu pogibije Spahić, najavljeno je okupljanje građana. Okupljanje je zakazala grupa građana sa Facebook grupe "Vi ovo dozvoljavate - Za Editu i Selmu", koja je formirana nakon što su u saobraćajnoj nesreći 2016. poginule studentice Selma Agić i Edita Malkoč. Kao i 2016., i sada žele ukazati na veliku nesigurnost u saobraćaju.

Brojne kazne

Građani na mjestu pogibije Spahić, koja je bila ljekar, na Marijin Dvoru u blizini tržnog centra SCC, odaju počast sugrađanki polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća. U nesreći su povrijeđene S.A. (1997.) i S.E. (2002.). Spahić je preminula na mjestu nesreće.

Nesreća se desila u noćnim satima kada je automobil, kojim je upravljao 26-godišnji Armin Berberović, izgubio kontrolu nad vozilom i udario pješakinje dok su prelazile preko pješačkog prelaza. Berberović je nedugo nakon toga uhapšen, a MUP Kantona Sarajevo je objavio sljedeće, da nije imao vozačku, da je bio pod utjecajem alkohola te da je vozio iznad ograničenja brzine.

Također, više puta su mu izdavani prekršajni nalozi zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.