NESLAGANJE MEDICINARA

Oglasili se iz SSMSiT: Sindikat KCUS-a je politička tvorevina i kriminalna družina

Njihova podrška "vi to možete, borite se i za nas i za vas" beskorisna je kao žmigavac na BMW-u, navode u saopćenju

Sa ranijih protesta. Avaz

7.9.2023

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo nije nimalo iznenađen izjavom Sindikata KCUS-a da neće učestvovati u štrajku zdravstvenih radnika, ali da podržavaju štrajk, navodi se u njihovom saopćenju.

Prenosimo ga u cijelosti.

- Ta izjava je u stilu ratnih profitera "mi podržavamo vašu borbu, neki ćete da poginete, a neki ćemo i da preživimo". Sindikat koji ne učestvuje u sindikalnim borbama i borbi radnika za egzistenciju i bolja prava radnika nije sindikat nego politička tvorevina i kriminalna družina koja je svojom izjavom "da neće u štrajk" dala podršku vladajućim strukturama i menadžmentu, a ne svojim kolegama koji se bore za sebe, ali i za njih same. Naime,  Sindikat KCUS se nije oglasio ni za pregovore 2017. godine kada je potpisan Kolektivni ugovor, zatim je došao period pandemije korona virusa SARS-CoV-2 i opet se nisu niti oglasili niti su dali bilo kakvu podršku svojim članovima, zatim dolaze pregovori i 28.04.2022. godine potpisuje se prvi, historijski, strukovni Kolektivni ugovor medicinskih sestara i tehničara svih profila. Sindikat KCUS opet ni slike ni tona. Njihova podrška "vi to možete, borite se i za nas i za vas" beskorisna je kao žmigavac na BMW-u.

Oglasili se iz SSMSiT. Avaz

Uposlenici KCUS-a primaju platu po Kolektivnom ugovoru koji su drugi sindikati izborili i potpisali. Uposlenici KCUS-a crpe sva prava iz Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, a kad se treba ići u štrajk (obzirom da su sva druga zakonska prava iscrpljena) onda se pozivaju na federalni nivo. Zakon o štrajku je federalni zakon "Zakon o štrajku ("Službene novine Federacije BiH", br. 14/00)" tako da nema veze je li neka ustanova federalni ill kantonalni nivo. Naime, na nivou Kantona Sarajevo, sindikalni predstavnici su sa menadžerima ustanova potpisali sporazume o štrajku u svim Javno-zdravstvenim ustanovama osim u KCUS, što je bilo očekivanio i pored najava (neisitina) predstavnika sindikata KCUS da je sporazum sa menadžmentom postignut. S obzirom na gore navedeno, Sindikat KCUS svoje članove koristi kao taoce, i ne želi da se bori za njihova prava već je očigledno produžena ruka menadžmenta, a samim tim guši svrhu svog postojanja. Sindikat KCUS nije bio a stanju niti primjeniti u potpunosti sva prava iz Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo u svojoj ustanovi.

Ovom prilikom pozivamo sve medicinske sestre/tehničare svih profila, kao i zdravstvene tehničiare da u što većem broju istupe iz političkog Sindikata KCUS i pridruže Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo kako bi krenuli još jači i masovniji u nove pobjede i bolja prava za sve nas - navodi se u saopćenju.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.