SREDNJOBOSANSKI KANTON

Četiri javna preduzeća i ustanove duguju 1,6 miliona KM!

Faksimil liste dužnika Porezne uprave FBiH

AZ. M.

1.6.2018

Bugojanska javna preduzeća i ustanove su u veoma lošem finansijskom stanju i pored želje općinske administracije da ih prikaže kao stabilna preduzeća, smatra vijećnik SBB-a u Općinskom vijeću Bugojno Armin Kurbegović. Samo četiri javna preduzeća i ustanove u ovom gradu na ime neuplaćenih doprinosa Poreznoj upravi duguju 1,6 miliona maraka.

- Aktuelna vlast koju čine SDA, HDZ i sateliti iz Nezavisne liste ne dozvoljavaju da se o stanju u javnim preduzećima i ustanovama otvoreno razgovara na sjednicama Općinskog vijeća, što smo u više navrata tražili. Zahtijevali smo čak i tematsku sjednicu, ali to aktuelnoj većini ne odgovara. Mi od 2015. godine nemamo usvojene izvještaje o njihovom radu. Također, nema usvojenog ni izvještaja o izvršenju budžeta. Po tome smo, mislim, jedinstvena općina u FBiH – kaže Kurbegović.

Napominje kako je šarena laža općinske administracije na čelu sa načelnikom da budžet Općine Bugojno s javnim preduzećima iznosi 25 miliona maraka. Naprotiv, dubioza u kojoj se nalaze bugojanska preduzeća kojima je osnivač Općina, odnosno Općinsko vijeće, već odavno je trebala biti znak za alarm.

Kurbegović napominje da prema podacima Porezne uprave FBiH zaključno sa 31. martom ove godine RTV Bugojno duguje 899.199,99 KM, „Vodovod i kanalizacija“ ima dug od 467.510,58 maraka, „Čistoća“ 284.152  KM, te Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje 90.000 KM.

- U interesu je građana Bugojna i zaposlenika u ovim preduzećima da ova pitanja dođu u općinski parlament - kaže Kurbegović, koji već ima konkretne prijedloge za prevazilaženje teškog stanja u ovim preduzećima.




Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.