RADNICI

Za šest mjeseci više od 500 zaposlenih u Donjem Vakufu

Fena

Fena

8.8.2018

Od 1. januara do 30. juna ove godine na području Donjeg Vakufa zaposlene su 523 osobe koje su se nalazile na evidenciji Biroa za zapošljavanje u tom gradu.

- U novootvorenom preduzeću “Olip” zaposlilo se 250-300 osoba različitih obrazovnih profila. Također, veći broj radnika, uglavnom varilaca i drugih zanimanja metalske struke, zaposlen je u pojedinim lokalnim firmama - kazao je Feni šef tog biroa Enes Škandro.

Dodaje da je u ovom periodu s evidencije nezaposlenih brisano ukupno 806 osoba te da je veliki broj radnika uposlen u preduzećima koja se bave drvnom industrijom.

- Uz osobe koje su našle posao u Donjem Vakufu, ima i onih koje su se zaposlile u drugim općinama - Bugojnu, Jajcu... Neki su otišli raditi u Sloveniju. Manji broj je, nažalost, preminuo - naglasio je.

Ističe da je posredovanjem Biroa za zapošljavanje u julu zaposleno 135 osoba te da se u isto vrijeme na evidenciju nezaposlenih prijavila 131 osoba.

- Trenutno su nezaposlene 2.392 osobe, od kojih 93 s diplomom visoke stručne spreme, a 56 više školske spreme. Srednju stručnu spremu ima 581 osoba, a u strukturi nezaposlenih značajan je broj KV i NK lica, kojih je ukupno 1.650 - kazao je Škandro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.