KISELJAK

Mještani optužuju „Transportbeton“ za zagađenje rijeke Lepenice

U zapisnicima CZ navedeno je da postoji mogućnost da je kompanija iskoristila djelimičnu zamućenost vode nastalu usljed obilnih padavina kako bi ispustila mulj u Lepenicu

Lepenica je proteklih dana bila dodatno zamućena. K. Topalović

K. TOPALOVIĆ

20.5.2019

Mještani kiseljačkog naselja Han-Ploča zbrinuti su zbog velikih količina mulja koji je proteklih dana donijela rijeka Lepenica. 

Prerada krečnjaka

Oni za to optužuju lokalnu kompaniju „Transportbeton“, koja se bavi eksploatacijom i preradom kamena krečnjaka.

- Slične situacije dešavale su se i ranije. Iz „Transportbetona“ ispuste mulj, rijeka se zamuti i nastaju problemi. Tu se nalaze i jezero i brana koja je konstantno pod pritiskom. Ako popusti, mulj i voda došli bi do Kiseljaka - rekao je jedan od mještana.

Na teren su izlazili i uposlenici Civilne zaštite Općine Kiseljak, a pomoćnik načelnika i šef Civilne zaštite (CZ) Općine Kiseljak Nijaz Bunjo potvrdio je da postoji problem.


Bunjo: Izlazili na teren. K. Topalović

- Mulj se javlja i mi redovno izlazimo na teren i kontroliramo taj dio. Rijeka bude zamućena. Do sada smo uradili niz zapisnika i proslijedili smo ih nadležnim inspekcijama - rekao nam je Bunjo.

Napravljen zapisnik

U zapisnicima CZ je navedeno da postoji mogućnost da je kompanija „Transportbeton“ iskoristila djelimičnu zamućenost vode, nastalu usljed velikih padavina posljednjih dana, kako bi ispustila mulj u rijeku Lepenicu.

 U skladu s propisima

Iz kompanije „Transportbeton“ navode da su uložili velika sredstva kako se okolina ne bi zagađivala.

- Proteklih godina smo mnogo investirali u razrješavanje ove problematike, uvedena su dodatna postrojenja za tretman tehnoloških voda, što dokazuje i najsvježiji monitoring zagađenosti voda, iz čega se vidi da „Transportbeton d.o.o.“ svoju proizvodnju bazira u skladu s postojećim propisima te da ne postoji razlog da se ekološki narušava okolina u kojoj naša postrojenja rade - navodi se, između ostalog, u odgovoru Uprave „Transportbeton d.o.o.“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.