PROKOŠKO JEZERO

Prirodni dragulj gdje mogu uživati i oni s plićim džepom

Ovogodišnja sezona počela 1. juna, ali kišovito vrijeme i pandemija mnoge omeli da posjete ovaj dragulj

Prelijepa priroda na Prokoškom jezeru u Fojnici. H. Čukle

Piše: H. Čukle / Avaz.ba

1.7.2020

Nakon ponovnog vala pandemije koronavirusa mnogi preporučuju da odmor provedemo u svojoj domovini Bosni i Hercegovini. I u pravu su, jer zaista imamo prirodnih ljepota za svačiju dušu i za svačiji džep. Jedno od tih mjesta je atraktivno područje planine Vranice, ali i prirodni dragulj Prokoško jezero, koje je udaljeno od Fojnice 23 kilometra i smješteno na 1.636 metara nadmorske visine. Posebno tu uživaju planinari, mogu se brati šumski plodovi, ljekobilje...

Lijep prizor

Do njega se dolazi iz Fojnice uzvodno asfaltnim putem do Tocila, a odatle se dalje ide dosta dobrim makadamskim putem uzvodno uz rječicu Jezernicu preko Vlaške ravni i Hrida, odakle se pruža lijep prizor od kojeg zastaje dah, oko 300 katuna nanizano oko jezera kao đerdan oko vrata bosanske ljepotice.

Ovogodišnja sezona na Prokoškom jezeru je počela 1. juna, ali kišovito vrijeme i pandemija su mnoge omeli da posjete ovaj dragulj, koji još mještani zovu i Gorsko oko. Dobar dio mještana MZ Prokos od početka maja dolazi sa stokom u svoje katune i tu budu do prvih mrazova i snjegova.

Za ulazak potrebno izdvojiti dvije KM. H. Čukle

Prilikom dolaska na Prokoško jezero zaustavljaju vas kod naplatne rampe rendžeri koji naplaćuju u sezoni ulazak u Spomenik prirode. I ove godine je cijena ista - 2 KM po osobi, a ukoliko želite ući do jezera automobilom, plaćate još 10 KM. Prenoćište se može naći po 10 KM, može se unajmiti cijeli katun, a cijene su od 30 do 50 maraka.

Proteklog vikenda bilo je nešto više gostiju, većina njih su planinari, a kako nam je kazala Zumreta Polutan, koja prva „izlazi“ na Prokoško jezero i među posljednjima je kada ga napušta, većinom su to Fojničani i domaći gosti iz Tuzlanskog kantona i Srednjobosanskog kantona, a dolaze i iz Hercegovine.

Polutan: Prošle godine bilo 20.000 posjetilaca. H. Čukle

- Ove sezone, koja je tek počela, manji je broj gostiju na Prokoškom jezeru, razlog je pandemija. Ništa nije kao prije, ali tu se ljepota krije. Prošle godine je bilo dosta gostiju iz arapskih zemalja, sada ih gotovo nema. Prošle godine je ovaj prirodni dragulj posjetilo oko 20.000 gostiju, ove godine dabogda i pola od toga - kaže Polutan.

Tepsija bureka 30 KM

Za ljubitelje pite cijene su od 10 do 30 KM. Najskuplji je, naravno, burek, a cijena zavisi od veličine tepsije. Porcija potočne pastrmke je 15 KM, kilogram ovčijeg sira je 13, kravljeg osam, pavlaka i kajmak su po 5 KM za teglu, a pečeno janje se može kupiti za 200 do 250 KM.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.