TUZLANSKI KANTON

GV Tuzla: Usvojeno 26 zaključaka o tome kako smanjiti aerozagađenje

Termoelektrana Tuzla: Ulagati u ekološke projekte

M. Mu.

26.1.2018

Vijećnici Gradskog vijeća (GV) Tuzla, u cilju rješavanja problema aerozagađenja, jednoglasno su usvojili 26 zaključaka koji bi trebali pomoći da se zagađenje zraka na području grada soli, ako ne u potpunosti riješi, onda barem smanji.  

Povrat sredstava

- Gradsko vijeće pokreće inicijativu za povrat sredstava akumulirane dobiti preuzetih od ''Elektroprivrede BiH'' (EPBiH) i njihovo usmjeravanje u ugradnju uređaja za odsumporavanje u TE Tuzla te usmjeravanje cjelokupnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBiH za 2018. godinu u ove namjere - stoji u zaključcima.

Vijećnici smatraju da treba pokrenuti i inicijativu za izjednačavanje prava građana koji žive u općinama i gradovima gdje postoje termoelektrane s građanima koji žive u općinama i gradovima gdje postoje hidroelektrane.

Rebalans budžeta

- GV predlaže gradonačelniku, Službi za budžet i finansije i drugim službama da se prilikom donošenja rebalansa gradskog budžeta, najranije na martovskoj, a najkasnije na aprilskoj sjednici GV, za kada je svakako, zbog završnih računa, planirano donošenje rebalansa budžeta, iz budžeta u 2018. planira za toplifikaciju uložiti 4,5 miliona KM, što iznosi 85 posto ukupnog očekivanog prihoda od EPBiH, odnosno, od 5,3 miliona KM - stoji, između ostalog, u usvojenim zaključcima GV Tuzla.

Sukob vijećnika Ajanovića i Alića  

Tematska sjednica GV o aerozagađenju prekinuta je u utorak kasno navečer, nakon što je vijećnik Tuzlanske alternative Mensur Alić verbalno napao vijećnika BOSS-a Mirnesa Ajanovića, a brzom intervencijom njihovih kolega spriječen je fizički obračun.

- Kad sam završio diskusiju i sjeo na svoje mjesto, Alić je uzeo flašu i pokušao da me udari. Zaustavio ga je neko, nisam vidio, ali snimljeno je. Pozivao me da ustanem, da se ja tučem, ali sam ga izignorirao - tvrdi Ajanović.

Alić je negirao da je htio bilo koga tući te tvrdi da je tražio od Ajanovića samo da ne spominje njegovu firmu za govornicom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.