ZANATI

U radnju Kiseljačanina Jasmina Puščulovića stariji dolaze na brijanje, mlađi na štucovanje brade

Jasmin Puščulović s mušterijom u svojoj radnji

K. TOPALOVIĆ

3.7.2018

Jasmin Puščulović iz Kiseljaka jedan je od rijetkih koji se usudio da živi od zanata pa se odlučio da postane – brico. Srednju školu za frizere završio je u Kiseljaku, a zanat brice izučio je u Visokom. Jasmin će u avgustu napuniti 20 godina, a u Kiseljaku ima svoju radnju i već je na glasu kao iskusan i pouzdan brico. 

Cijene usluga

- Kada sam išao na zanat, gazda kod kojeg sam radio bio je vrlo zadovoljan mojim radom, a bilo je i govora da radim kod njega nakon završetka srednje škole. Ipak, odlučio sam se da otvorim salon u svom Kiseljaku. Nikada nisam odlazak van BiH gledao kao opciju i neko rješenje. Od zanata se može pristojno živjeti - govori nam Puščulović.

Kao registrirani zanatlija obavlja poslove brice, odnosno zakonom mu je dozvoljeno samo šišanje i brijanje. Cijene se kreću od 3 do 5 KM.

Zanat brijača ili popularnije brice danas se tretira kao stari zanat u nestajanju, ali Jasmin kaže da mu mušterija ne nedostaje.

Zadovoljne mušterije

- Uglavnom na brijanje, koje traje oko 15 minuta, dolaze ljudi srednjih godina i stariji koji su navikli na to odranije. Ipak, ima i mlađih koji dođu, ali oni uglavnom traže da im se brada oblikuje ili štucuje. Na šišanje dolaze svi, od mališana pa do komšije Bajre, koji ima više od 90 godina - kaže nam za kraj Jasmin i dodaje da mu je zadovoljstvo mušterija njegovim radom najbitnije.

Trud se isplati  

Puščulović dodaje da smo došli upravo u vrijeme kada njegov salon slavi dvije godine rada.

- Vjerujte, svaki početak je težak, ali uz volju, trud i pošten rad može se uspjeti. Bilo je teško početi, ali uz podršku porodice uspio sam - kaže Puščulović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.