SKUPŠTINA TK

Slijede nove krivične prijave protiv smijenjenog rukovodstva

Nije održana sjednica hitnog karaktera Skupštine TK

Sa jedne od sjednica Skupštine TK. E. Skokić

Piše: E. Skokić

5.1.2021

Nova većina u Skupštini Tuzlanskom kantonu, koju sačinjavaju SDP, SBB, Naša stranka i PDA BiH, planirala je održavanje hitne sjednice u utorak ujutro, ali do toga nije došlo zbog proceduralnih razloga.  

- Mi smo u ponedjeljak uvečer dobili izjavu sekretara Skupštine TK o tome da je zapisnik sa sjednice koju smo održali pocijepan i ko ga je pocijepao. Uslijedit će nove krivične prijave, pored ovih koje smo već podnijeli – kaže Nedžad Hamzić, predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini TK.

Krivične prijave su, podsjećamo, podnesene protiv Žarka Vujovića i premijera Denijala Tulumovića.

U narednim danima većina u Skupštini TK planira održavanje sjednice Skupštine TK na kojoj će se raspravljati o budžetu za 2021. godinu.

No, kako ističe Vujović, Vlada TK je usvojila budžet i sve odluke, prema njegovim riječima, nisu legalne dok ne stigne odluka Ustavnog suda FBiH o njegovoj apelaciji da je ugrožen vitalni nacionalni interes srpskog naroda.

- Napravljeno je toliko krivičnih djela da ćemo morati podnositi nove prijave. Rečeno je, primjerice, da smo obili prostorije Skupštine TK što je apsolutna laž jer te prostorije nisu ničije privatno vlasništvo već ih mogu korisiti svi poslanici. Pocijepan je zapisnik, donesena odluka da Vlada TK preuzima ingerencije Skupštine TK kao da smo u ratnom stanju… - kaže Hamzić.

Povodom posljednjih događanja u parlamentarnom životu TK oglasili su se iz OHR-a, ali i iz Ustavnog suda FBiH. O tome je li ugrožen vitalni nacionalni interes srpskog naroda ne može se odlučivati dok se ne popuni vijeće Ustavnog suda FBiH, a s obzirom na događanja u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću procedura može trajati mjesecima.    


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.