GRAČANICA

Posjetili smo Mješovitu srednju školu: Izazovno je vrijeme, ali rezultati nisu izostali

Organizirati rad s više od 1.400 učenika u 62 odjeljenja u kojima nastavu izvodi 128 nastavnika je kompleksan posao, kaže direktor Klokić

Mješovita srednja škola u Gračanici: Uspješan rad. Avaz

Piše: H. Čalić

3.2.2022

I u Tuzlanskom kantonu (TK) ove sedmice je počela nastava u drugom polugodištu u 88 osnovnih škola, koje broje 35.000 učenika, te u 34 srednje škole s 15.000 srednjoškolaca. Prema riječima direktora Prosvjetno-pedagoškog zavoda TK Nikole Čiče, nastava je počela bez problema.

Posjetili smo, prema broju učenika, najveću školu u Bosni i Hercegovini, Mješovitu srednju školu u Gračanici, koja je u nedavno objavljenom izvještaju o vrednovanju za školsku 2020./2021. godinu u konkurenciji svih srednjih škola zauzela visoko drugo mjesto, s 3.754 boda, iza prvoplasirane Behram-begove medrese.


Prvo mjesto

Mješovita škola zauzela je prvo mjesto u kategoriji mješovitih srednjih tehničkih škola u TK. Sagovornik nam je bio direktor škole koja ove godine obilježava 100 godina uspješnog rada, profesor Muhidin Klokić.



Klokić: Ponosni na učenike. Avaz

- Ponosni smo na naše učenike, nastavnike, menadžment i ostalo osoblje, koji su u teškom vremenu, tokom pandemije koronavirusa, postigli odlične rezultate. Organizirati obrazovno-odgojni rad u školi koja broji više od 1.400 učenika, u 62 odjeljenja, u kojima nastavu izvodi 128 nastavnika je kompleksan posao, ali uz dobre uvjete, kabinete za nastavu i prostor za praktičnu obuku, rezultati nisu izostali. Za sada nismo imali većih problema kada je u pitanju COVID-19, 11 učenika je u izolaciji - kaže Klokić.

Dr. Osman Bukvić, bivši profesor i direktor ove škole, došao je na ideju da, povodom jubileja, 100. godišnjice škole, formira redakcioni odbor, u kome se nalaze Sadmira Husičić, Sead Korjenić, Midhat Beganović, Omer Nurkić, Begzada Mulalić i Muhidin Klokić. 

Bukvić: Veliki jubilej. Avaz

Oni će raditi na monografiji koja bi svjetlo dana trebala ugledati u maju ove godine.


Osnovana 1922.

- Ovo je težak i izazovan posao. U jednu knjigu treba stati 100 godina rada škole, koja je otvorena davne 1922. godine pod nazivom „Večernja šegrtska škola“ i brojala je svega 40 učenika. U nju su dolazile i školovale se generacije učenika koji su postali dobri i obrazovani ljudi, stručnjaci. Ovu školu je pohađala, a kasnije kao profesor radila naša baronesa Arminka Helić, koja je u Domu lordova Velike Britanije. Ona je jedan od najvećih boraca za BiH i ponosni smo što je dio naše škole. Ponosni smo i na našeg ambasadora u Vatikanu Vlatka Kraljevića, koji je, također, sjedio u ovim klupama, kao i mnogi drugi - ističe Bukvić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.