SANSKI MOST

Uspješno uzgojena mala plantaža: Na jednom stablu bit će 140 banana

Očekujem da dozriju do kraja avgusta i nadam se velikim i ukusnim plodovima, istakao je Seferović

Sanjanin Hikmet Seferović. S.T.

Piše: S. TULIĆ

2.7.2019

Sanjanin Hikmet Seferović uspješno je uzgojio u svom vrtu malu plantažu od desetak stabala banana. Ove godine očekuje ukusne plodove i rekordan urod ovog egzotičnog voća. Kaže da je njegov sin prije nekoliko godina dobio sjeme banane te ga zasadio u vrtu ispred kuće. Inače, članovi ove porodice pasionirani su ljubitelji i uzgajivači ukrasnog drveća, pa su odlučili provesti eksperiment i s uzgojem ovog južnog voća.

Seferović kaže da se radi o biljci koja iznimno brzo napreduje i raste, ali je osjetljiva na niske temperature, zbog čega ju je tokom zimskog perioda i mrazeva potrebno dobro zaštititi.

- U vegetativnom razdoblju banana izuzetno brzo raste i ne treba mnogo posla i brige. Ona zahtijeva mnogo vode, jer voli vlagu. U sušnom razdoblju samo jedno stablo zahtijeva i do četrdeset litara vode dnevno - kaže Seferović.

Dodaje da su vremenske prilike ove godine veoma godile ovom voću te da je na samo jednom stablu izbrojao 140 plodova.

- Očekujem da dozriju do kraja avgusta i nadam se velikim i ukusnim plodovima, baš poput onih koje možemo kupiti u trgovinama. Osim toga, stabla banane izgledom su veoma lijepa i predstavljaju neobičan dekor u dvorištu - dodaje on.

Plodovi već vidljivi. S.T.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.